Kultur & Nöje.

2014-04-28 14:09
Artemisia Gentileschi, Anna Elizabeth Klumpke och Louise Élisabeth Vigée Le Brun är några kvinnliga konstnärer som inte har fått plats i Taschens utgivning.  Bild: Press
Artemisia Gentileschi, Anna Elizabeth Klumpke och Louise Élisabeth Vigée Le Brun är några kvinnliga konstnärer som inte har fått plats i Taschens utgivning.

Blanka böcker i protest mot enkönad konsthistoria

I veckan var det vernissage för utställningen About: The Blank Pages på Malmö konsthall. Utställningen är annorlunda, både till utformning och innehåll. Det hela började med att två konstnärer läste fliken på insidan av en konstbok.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

About: The Blank Pages har tagits fram av Malmökonstnärerna EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov. Den utställning som nu först visas i Malmö och som sedan går vidare till Ystad, är en starkt formulerad kommentar till utbudet i tyska Taschen Basic Art, som är en av världens mest sålda konstbokserier.

Projektet startade för fem år sedan när EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov läste på fliken på insidan av en av Taschens böcker för att se vilka konstnärer som hade presenterats och chockades över fördelningen.

– Listan bestod av 92 manliga och fem kvinnliga konstnärer. Sammantaget gav det en bild av konsthistorien som kändes helt galen. Eftersom Taschen Basic Art är en serie som finns på museer över hela världen och säljs till ett lågt pris för att vara tillgängligt för många, så tyckte vi att den ojämna fördelningen var något man måste göra något åt, säger EvaMarie Lindahl

Inga konstnärer

EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov kontaktade det tyska förlaget för att diskutera problemet, men de svar de fick ledde bara till att deras upprördhet ökade.

– De pratade om sitt pedagogiska ansvar och påstod att det inte fanns fler kvinnliga konstnärer som var tillräckligt kända för att platsa i serien. Deras förklaring fick allt att kännas ännu mer bisarrt, säger EvaMarie Lindahl.

About: The Blank Pages har tagits fram av Malmökonstnärerna EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov som chockades över fördelningen av konstnärer i utbudet hos Taschen Basic Art, som är en av världens mest sålda konstbokserier.
About: The Blank Pages har tagits fram av Malmökonstnärerna EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov som chockades över fördelningen av konstnärer i utbudet hos Taschen Basic Art, som är en av världens mest sålda konstbokserier.

EvaMarie och Ditte Ejlerskov började på egen hand söka efter kvinnliga konstnärer som skulle kunna platsa i Taschens serie. De fick fram 600 namn som var intressanta och började utifrån dem vaska fram de allra bästa.

– Vi använder samma kriterier som Taschen men hade så många bra namn att det var svårt att välja bort, berättar EvaMarie Lindahl.

Blanka böcker bredvid männens

Det resultat som nu visas på utställningen består av ett hundratal kvinnliga konstnärer från olika tidsperioder som både är välkända och har en produktion som är tillräckligt stor för att kunna fylla en av Taschens böcker. EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov har sedan låtit trycka upp böcker om dessa kvinnor. Böckerna har omslag som ser ut som de Taschen använder sig av, men innanför pärmarna är alla sidor blanka. Utställningen består av bokhyllor där de blanka böckerna om kvinnliga konstnärer står tillsammans med de fyllda böckerna om manliga utövare.

Första kvinna att bära byxor

Bland de namn som EvaMarie och Ditte lyfter fram finns välkända namn som Cindy Sherman och Louise Bourgeois. Många av de kvinnliga konstnärerna har både lämnat efter sig starka bilder och levnadsöden som berör.

– Från 1600-talet har vi Artimisia Gentileschi som gjorde en fantastisk bild av sexuella övergrepp i målningen Susanna och badet. Den är verkligen asgrym. Här finns också Rosa Bonheur som blev en av de första franska kvinnorna att bära byxor. Hon tvingades att söka tillstånd av sin prefekt för byxorna, som hon behövde för att hon skulle kunna vara ute på landet där hon arbetade med att avbilda djur.

I samband med vernissagen på Malmö konsthall skickade EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov ett brev till Taschen, med listan över de kvinnliga konstnärer de anser att förlaget borde presentera.

Hela listan

Här är listan över de kvinnliga konstnärer EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov skickade till Taschen. De anser att förlaget borde presentera dem lika väl som männen. 

Magdalena Abakanowicz
Marina Abramovic
Carla Accardi
Anni Albers
Sofonisba Anguissola
Diane Arbus
Marie Bashkirtseff
Mary Beale
Cecilia Beaux
Vanessa Bell
Rosa Bonheur
Louise Bourgeois
Romaine Brooks
Rosalba Carriera
Mary Cassatt
Élisabeth Sophie Chéron
Judy Chicago
Camille Claudel
Evelyn De Morgan
Niki De Saint Phalle
Sonia Delaunay
Alexandra Exter
Lavinia Fontana
Helen Frankenthaler
Artemisia Gentileschi
Marguerite Gérard
Madge Gill
Natalia Goncharova
Eva Gonzalès
Helen Frances Gregor
Ellen DaY Hale
Barbara Hepworth
Eva Hesse
Jenny Holzer
Hannah Höch
Gwen John
Angelica Kauffman
Mary Kelly
Hilma Af Klint
Anna Elizabeth Klumpke
Laura Knight
Katarzyna Kobro
Lee Krasner
Barbara Kruger
Adélaïde Labille-Guiard
Giulia Lama
Lotte Laserstein
Marie Laurencin
Nadia Khodasevich-Leger
Judith Leyster
Barbara Longhi
Dora Maar
Agnes Martin
Ana Mendieta
Maria Sibylla Merian
Paula Modersohn-Becker
Louise Moillon
Berthe Morisot
Kathleen Munn
Gabriele Münter
Alice Neel
Plautilla Nelli
Louise Nevelson
Yoko Ono
Meret Oppenheim
Marta Pan
Lilla Cabot Perry
Lyubov Popova
Paula Rego
Germaine Richier
Bridget Riley
Marietta Robusti
Martha Rosler
Olga Rozanova
Rachel Ruysch
Hannah Ryggen
Carolee Schneemann
Zinaida Serebriakova
Cindy Sherman
Elisabetta Sirani
Sylvia Sleigh
Lilly Martin Spencer
Varvara Stepanova
Gunta Stölzl
Sophie Taeuber-Arp
Dorothea Tanning
Alma Thomas
Nadezhda Udaltsova
Suzanne Valadon
Anne Vallayer-Coster
Louise É. Vigée Le Brun
Charmion Von Wiegand
Hannah Wilke