Kultur & Nöje.

2017-10-20 12:00
  • Blåmusslorna med ingefära, sour ale, örter och grytbröd, är ordentligt gräddiga och av utmärkt kvalitet.  Bild: Matpatrullen
    Blåmusslorna med ingefära, sour ale, örter och grytbröd, är ordentligt gräddiga och av utmärkt kvalitet.
  • Till förrätt: humlegravad svensk röding med mayo, krispig malt och örter. Elegant presenterad och med en mild ton, men den krispiga malten är lite för grov. Bild: Matpatrullen
    Till förrätt: humlegravad svensk röding med mayo, krispig malt och örter. Elegant presenterad och med en mild ton, men den krispiga malten är lite för grov.

Beer ditch: Danskt och delikat på nygamla öldiket

Det blir godkänt betyg för Beer ditch. Ölkrogen som har fått ny regi har behållit sin kärlek till bubblande drycker, men färdigheterna i köket har förbättrats. Menyn innehåller innovativa rätter med danska förtecken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Beer ditch först öppnade lyckades man snabbt hitta sin egen karaktär; ett ölställe för nördar men också en opretentiös och charmigt belamrad lokal för quiz och konserter. Det var för upplyst för att vara mysigt, men tillräckligt avslappnat för trivseln att infinna sig. Ett vardagsrum på stan där vem som helst kunde titta in.

Sedan den 1 augusti drivs stället i ny regi och mycket är sig likt. En hel del prylar är bortplockade, men fortfarande består möblemanget av ett slumpmässigt hopplock. Framför allt har man behållit fokus på öl. Det massiva ölsortimentet, med en stor lokalproducerad del, finns kvar och verkar vårdas på samma sätt som innan.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Den största skillnaden gäller nog maten. Med läget – som den tredje hörnan i triangeln kring Jesusparken, med prisade Lyran och Kv Åkern i de andra hörnen – följer krav som tidigare ägare inte riktigt tog fasta på. Numera är menyn och tillagningen mera ambitiös.

Matpatrullen börjar med Humlegravad svensk röding med mayo, krispig malt och örter (90 kronor). Rödingen presenteras elegant och har en mild ton, marinaden hade gärna fått komma fram lite starkare och den krispiga malten är lite för grov, men överlag är det en habil och fin rätt. Blåmusslor med ingefära, sour ale, örter och grytbröd (90 kronor) finns även i en större version (140 kronor) och serveras med en rejäl skiva surdegsbröd. Musslorna är av utmärkt kvalitet, skyn är ordentligt gräddig men smaken av ingefära är väl försiktig.

Smørrebrød och fläskstegssandwich

Flera rätter på menyn vittnar om intresse för det danska köket och då har smörrebröden sin självklara plats. Vi beställer två veganska (150 kronor); en på potatis med mayo och krispiga salta mandlar, den andra består främst av kikärtsröra. Brödet är lite tjockt skuret men mackorna är fina och mättar bra. Framför allt visar dessa smörrebröd på ordentlig innovationsförmåga jämfört med utbudet i ursprungslandet. I Danmark får en vegetarian på smörrebrödsjakt nästan alltid nöja sig med en enkel ostmacka. För en vegan finns det inget alls.

Fläskestegssandwich (160 kronor) består av en brioche fylld med finskuret svenskt vildsvin, syrade grönsaker och fläskesvålar. Allt är mycket gott, möjligtvis är brödet oproportionerligt stort. Locket täcker allt det andra som huvudet på en karljohansvamp. Men det är en liten sak på det stora hela.

Matpatrullen prövar också de två desserterna på menyn. Två ostar – tallegio och en blåmögelost från Hillsands getgård serveras med krusbärsmarmelad och lätt rostat rågbröd (90 kronor). Rødgrød med fløde – är i Beer ditchs tappning en vacker röra av röda bär och rabarber som toppas av en klick vit chokladmousse (65 kronor). Den danska tungvrickaren är härligt syrlig och lätt. Rent av väldigt smaskig.

Det finns alltså ambitioner i köket på Beer ditch. Lite småsaker att slipa på, men framöver kanske det är mer än öl som lockar till diket på Nobelvägen.