Kultur & Nöje.

2017-08-11 12:00

Bakom kulisserna på största stadsfestivalen

I dag drar Malmöfestivalen 2017 igång men ETC hann få till en intervju med Johan Fridh, projektledare och kommunikationsansvarig för Malmöfestivalen sedan tre år tillbaka.

 

Hej Johan! Hur är det att jobba med Malmöfestivalen?

– Malmöfestivalen måste vara bland det roligaste man kan vara en del av! Vi är ett härligt gäng som kämpar (ibland i motvind) för att bjuda alla Malmöbor på en vecka full av fest och kärleksfull stämning!


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vad är svårast?

– Den stora utmaningen rör nästan alltid pengarna. Vi har en begränsad budget med en ambition att kunna bjuda på ett så bra, kvalitativt, spetsigt men ändå brett program som möjligt. Artistgagerna ökar markant för vart år som går men vår budget ligger på samma nivå – eller rent av minskar. Det är en svår ekvation. Som tur är så är vi kreativa och har blivit väldigt duktiga på att vända på varenda krona för att få ut så mycket värde som möjligt.

Vad är roligast?

– I det förberedande arbetet tycker jag de dagar vi gör artistsläpp är roligast. Dels är det en hel del förberedelse och några väldigt aktiva timmar på morgonen, men framför allt får vi som absolut mest kärlek och glada tillrop då från Malmöborna och det tröttnar man aldrig på.

Vad tänker du själv inte missa på årets festival?

– Det ska bli kul att se Henrik Berggren, det måste jag säga. Från kulturprogrammet brukar Relationsinstitutets samtal med olika författare och/eller journalister vara väldigt intressanta. Tidigare år har Lena Andersson och Jonas Hassen Khemiri varit med och i år gästar Maria Sveland.

Vilka är dina bäst tips som insatt festivalmänniska?

– Utan inbördes ordning: Testa något som kanske normalt inte intresserar dig! Programmet är brett, och i vårt arbete ingår att erbjuda besökaren det den vill ha, det den inte visste den ville ha och framför allt det den aldrig föreställt sig kunna få. Om du oftast äter kött, testa ett vegetariskt alternativ. De allra flesta av våra matförsäljare erbjuder bra vegetariska (eller veganska) rätter.

Om du har barn – besök vårt jättefina barnland på Lördagsplan (den stora gräsytan vid Stadsbiblioteket). En av festivalens vackraste och härligaste platser! Om du ser något misstänkt eller blir utsatt för ofredande på något sätt – anmäl det direkt till polisen eller till vår säkerhetspersonal.

Lämna bilen hemma (om du har någon) och promenera eller ta cykeln till festivalen! Testa The Beast (världens största uppblåsbara hinderbara) som vi kommer att smälla upp på Stortorgets parkering.

Och om du har möjlighet, besök Gustav Adolfs torg på lunchen! I år satsar vi på lunchkonserter på Gustavscenen (kl 12–13) och lunchdans på intilliggande Gatuscenen (13–14).

Johans Fridhs bästa tips!

Testa något nytt!

Testa vegetariskt och veganskt!

Besök barnlandet vid ­biblioteket!

Anmäl ofredande!

Cykla och gå överallt!

Testa The Beast på Stor­torget!

Gå på lunchkonserterna och lunchdansen på GA Torg!