Kultur & Nöje.

2017-04-07 12:00
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen
  • Bild: Matpatrullen

Avslappnad krog som lockar till återbesök

Det enkla är oftast också det godaste. Matpatrullen finner sig väl tillrätta på nyöppnade Kockeriet, där god mat, trivsam inredning och kunnig personal är ingredienser som sammantaget skapar en upplevelse med mersmak.

Tareq Taylor är – som det heter – känd från tv. I många år drev han kaféet i den fina trädgården vid slottet Malmöhus. Förra året öppnade han Kockeriet i det gamla spannmålsmagasinet på Norra Vallgatan 28, som tidigare kändes bäst igen på de surfbrädor som marknadsförde butiken som huserade i huset tidigare. Den verksamheten kunde tänkas ha en ganska kort säsong, förhoppningsvis lockar Kockeriet besökare året runt.     


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


För på Kockeriet får man mycket god mat till bra pris, i en trivsam miljö dessutom. Man kan välja enstaka rätter på den kortfattade menyn, men bäst är att välja kockens val. Då får man fyra rätter i lite mindre portioner. Menyn kostar 449 kronor eller 349 kronor om man väljer den vegetariska versionen. 

Enklast godast

Vid Matpatrullens besök inleds måltiden med en variation på kål. Köksväxten, som vanligtvis kanske inte upplevs som den allra roligaste, är här kärleksfullt rostad och placerad i en tallrik med skummig, smörig havskräftsbuljong. Till den vegetariska varianten erbjuds blomkålssky och dillolja i stället. Det enkla är oftast det allra godaste. Så också här. Kålen är knaprig och trivs fint i sin smakrika omgivning. 

Nästa rätt består av svartrot, körsbär och hasselnöt. Köttätaren bjuds små bitar av hyvlat renhjärta på toppen medan vegetarianens portion är pyntad med ett pocherat ägg. Fattigmanssparris är alltid gott, varför tillagar vi den så sällan? Körsbären gör oss också lite frågande – bären förstärker det råa och hjärtliga i vilt-smaken, men det är väl inte säsong för körsbär? Frågorna hindrar oss dock inte från att renraka tallrikarna.

Långbak som smälter i munnen

Huvudrätterna är griskind med morot och grillad purjolök respektive persiljerot med svamp, pistage och färskost. Den långbakade griskinden smälter i munnen och moroten presenteras i flera vackra variationer intill den sotade purjon. Persiljeroten serveras med små pestoklickar och tunna skivor av judasöra, den asiatiska matsvampen vars naturliga utseende knappast får det att vattnas i munnen.

Till dessert bjuds vi svartvinbärssorbet med smulad kavring, kakao och mandel. En dekonstruerad skånsk sommarstrut, skulle man kunna säga. Det är en frisk och lugnande avslutning på måltiden. Ingen överdriven sötma. 

Kunnig personal

Besöket på Kockeriet är genomgående trivsamt. Inredarna har lyckats med att kombinera de frilagda bjälkarna och stöttorna med ljus inredning och fin belysning. Köket är öppet, men den osynliga gränsen mellan kök och matsal finns kvar även om det är fysiskt möjligt att resa sig upp och ta en titt på vad som händer på diskarna. Personalen framstår som kunnig och väl insatt i den mat och dryck som erbjuds och bemötandet är genomgående vänligt på ett professionellt, avslappnat och välkomnande vis. Hit kommer vi gärna igen.