Krönika. Dilan Apak.

2017-10-31 06:00

Apparna som gör dig paranoid

Stil och klass har vi människor när vi sprider ut vår mest privata information över cybernätet. Samma cybernät lär oss varje dag att det finns heller ­ingenting kvar att skämmas över.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Har du också pratat med någon om något och kort efter märkt att det ni pratade om dök upp i dina sociala medier flöden? Har du då tänkt ”Vi är alla avlyssnade!!!” och tagit upp det enbart med dina närmsta vänner (eftersom de inte får lämna dig även om du är galen och paranoid)? Jag med! Men prisa lokalradion, vi behöver inte viska om våra misstankar längre. Häromsistens träffade nämligen P4 Värmland ett par snillen från Karlstads universitet som bekräftade följande: appar i mobilen övervakar och avlyssnar oss, även när vi inte använder dem.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Det är doktoranden Nurul Momen som med hjälp av en prototyp har kunnat avläsa olika Android-appars aktivitet och upptäckt att de lever lajf dygnet runt. Dels läser de av sånt som några nog vet med sig att de godkände när de laddade ner en viss app; platsinfo, kontaktlistor och sms. Dels kan de göra sånt många av oss tänkte var paranoia, som att använda telefonens mikrofon självmant och plocka upp ljud. Vissa registrerar till och med så kallad biometrisk data, ett finare begrepp för dina fingeravtryck till exempel. Bland de som stalkar oss mest finner vi bland annat dejtingappar och det känns väl nästan för typiskt. Om ingen människa­ svajpar dig åt höger vet du i alla fall att Tinder älskar dig, lite för mycket.

Själva syftet med apparnas grooming av mänsklig­heten har forskarna inte kommit på än men en av modern tids viktigaste frågor har fått ett svar: är maskinerna mer skillade än människor? Nej. Visst, maskinerna är supersmarta. De kan räkna ut saker, de kan starta sig själva utan vår hjälp och de kan stalka oss utan att vi vet om det. Den intelligensen kan vi ge dem. Men det är tydligt vad människor har som maskinerna saknar; stil och klass, lite EQ och inte bara IQ.

För vad är det egentligen för information som apparna samlar in om oss för fulla muggar? Vad vi gillar, vad vi äter, vem vi dejtar, vad vi lider av, vad vi behöver, var vi befinner oss, vad vi ska få, vem vi ska få, vem vi ska ge, vem vi hatar, vilka vi älskar och så våra fingeravtryck på köpet. Allt detta är information som vi människor redan delar med oss av till höger och vänster. Skillnaden är att vi pytsar ut informationen med lite omsorg om vår omgivning, med vett och etikett.

När är det rätt att lägga upp en post om att du fått cellförändringar? På förmiddagen när folk är lättrörda eller efter lunch när folk kan smälta saker och ha en viktig diskussion om livmoderbärares hälsa? Så tänker vi människor. När ska du lägga upp en bild från den där sjuka restaurangen på insta? Förmodligen när det har gått ett par veckor sen du gjorde slut med den där personen som först tipsade dig om stället, och som fortfarande följer dig och kommer blir ledsen om du lägger upp bilden för snart för då fattar hen hur himla hårt du gått vidare och det är bara för känsligt fortfarande!!!

Stil och klass har vi människor när vi sprider ut vår mest privata information över cybernätet. Samma cybernät lär oss varje dag att det finns heller ingenting kvar att skämmas över. Finns det pinsam information om dig som kommer ut i den digitala världen kan du utsättas för lika delar hat som förståelse och tack­samhet över att ”någon äntligen pratar om det”.

Apparna å sin sida, herregud. De vill ha all information av en på en gång och börjar pracka på en riktade annonser från en sekund efter att en känt något alls. Det är så himla stelt och det får alla appar att påminna om den där personen en slutade umgås med på grund av att hen bara inte kan läsa av stämningen i ett rum.

Så att, ja. Maskinerna övervakar oss och det känns lite obehagligt. Men när det stora kriget kommer, där världens öde ska seglas och vinnare mellan människa och maskin ska koras. Då kommer känsla vinna över skill. Kanske.

Bäst & sämst

Bäst just nu: Att det är höst och en slipper svettas jämt

Sämst just nu: Att Malmös samtliga fastighetsägare verkar hata inomhusvärme