Nyheter.

2017-02-03 05:54
Morten Kehler.
Morten Kehler.

Växande problem att bli av med mynten

Att förflytta kontanter till bankkontot har blivit allt dyrare och svårare. Några som drabbas av detta är pensionärsföreningar som ordnar aktiviteter för sina medlemmar. Det är en kundkrets som gärna betalar med både sedlar och mynt, där arrangörerna har allt svårare att sedan bli av med pengarna.

– Många av våra föreningar får in mycket kontanter på de träffar de ordnar. Ett växande problem för dem är att de inte kan bli av med dessa pengar på ett vettigt sätt, säger Morten Kehler, kanslichef för Sveriges pensionärers intresseförening, SPF, i Skåne.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


En lösning för föreningar som får in mycket kontanter är att inleda samarbeten med butiker.

– Vi får köpa oss in i butiker, för att bli av med pengarna där, säger Gunvar Grevstig.

Vägrar ta emot kontanter

Problemet är störst på mindre orter, där det inte finns så många valmöjligheter.

– I städerna går det att lösa. På mindre orter är det ett växande problem, då det är fler och fler butiker som inte vill ta emot stora mängder kontanter, säger Morten Kehler.

Pensionärsföreningarna gör som de flesta andra här, och försöker få sina besökare att välja andra betalsätt. Men eftersom deras kundkrets utgörs av gruppen äldre, som är de som är minst benägna att använda kort och digitala överföreningar, så går det trögt.

– Våra föreningar försöker och kan lyckas övertyga kanske 30, 40 procent av sina besökare som bäst. Men då har de kvar de övriga 60, 70 procenten, säger Morten Kehler.

Morten Kehler får som anställd av SPF Skåne försöka hjälpa lokalföreningarna att hitta olika lösningar. Men som han ser det har hanteringen av kontanter börjat bli ett alltmer svårlöst problem.

– Fler och fler butiker vill inte ta emot stora mängder med mynt. Jag undrar vad som kommer att hända fram emot sommaren, när de svenska mynten ska bytas ut. De banker som tar emot mynt tar rejält betalt för detta och en del banker vill inte ens längre hantera kontanter, säger han.