Nyheter.

2017-03-10 05:47
Mohamed Baker läser svenska med förhoppning att sedan studera grafisk kommunikation i Trelleborg.  Bild: Åsa Ohlsson
Mohamed Baker läser svenska med förhoppning att sedan studera grafisk kommunikation i Trelleborg.

Väntan på kursplats oroar

Om en vecka har han prov. Går det bra har Mohamed Baker klarat av sista steget på svenska grund, som motsvarar svenska på grundskolenivå. Drömmen är att bli grafisk formgivare, men väntetiderna gör att vägen dit är lång.

I lägenheten på Lantmannagatan i Malmö står tv:n på. 

– Nu är det en debatt om skatter, det är lite svårt att förstå. Men jag tittar mycket på svensk tv. Barnkanalen är bra för att lära sig språket, säger Mohamed Baker. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Mohamed Baker och frun Aya Alaruok bjuder på kaffe, godis och kakor. Kakorna som hans mamma har bakat äter man vanligen till Eid al-Fitr, alltså festen efter ramadan. 

Det är nu 2,5 år sedan han kom till Sverige. Han flydde från Syrien. Det gick inte att stanna, det var för farligt förklarar han. Då hade han bara två månader kvar på sin utbildning till narkossjuksköterska. 

– Det hände så mycket hemska saker på sjukhuset den sista tiden. När jag kommer in på ett sjukhus kommer alla de minnena tillbaka. Det gör att jag inte längre vill jobba inom sjukvården, berättar Mohamed Baker.

I stället vill han utbilda sig inom grafisk formgivning.

– Jag har erfarenhet av reklam och videoredigering och kan en hel del, säger han och visar annonser han har gjort för den arabiskspråkiga tidningen Öresundspuls, där han också har praktiserat några månader. 

Han har hittat en kurs som heter grafisk kommunikation som ges i Trelleborg. För att gå den behöver han läsa första steget av svenska som andraspråk på gymnasienivå.

– Men även om jag anmäler mig nu i mars, när jag är klar med svenska grund, måste jag kanske vänta till sommaren innan jag får plats. Så har jag förstått det när jag har varit på Vägledningscentrum.

Att läsa på distans går inte heller här i Malmö, det tar inte några nya elever nu konstaterar han. 

Hoppas på fortsatta studier

Kursen som Mohamed Baker läser är en intensivkurs på Heleneholmsskolan.

– Den är mycket bra, med höga krav. Vi har precis läst En man som heter Ove. Den var tjock och svår, men jag tyckte om den. Jag var ledsen över att han dog på slutet när han hade fått livet tillbaka. 

Mohamed Baker hoppas nu att han ska kunna fortsätta studera svenska i en annan kommun, där det finns fler platser. För vänta är inget bra alternativ av flera skäl. Ett av dem är försörjningen – utan kurs inget studiemedel.

– Och jag är inte redo att börja jobba – jag kan inte tillräckligt mycket svenska än. 

Det är inte bara Mohamed som oroar sig. Flera av hans vänner och klasskamrater på Heleneholmsskolan oroar sig och de pratar mycket om det. 

– Om jag måste göra ett uppehåll är jag dessutom rädd att jag glömmer många av de svenska ord jag har lärt mig. Så är det med alla språk – man måste öva för att komma ihåg.