Reportage.

2017-05-31 10:00
”Vi är nu alla i en ålder då skaffa barn-tankar finns. Då många av oss har föräldrar som bor i en annan del av landet så hade ett gemensamt boende gjort att vi hade kunnat lösa vardagslogistiken”, säger Ludvig Haav. Bild: Jenny Wickberg
”Vi är nu alla i en ålder då skaffa barn-tankar finns. Då många av oss har föräldrar som bor i en annan del av landet så hade ett gemensamt boende gjort att vi hade kunnat lösa vardagslogistiken”, säger Ludvig Haav.

Vänner bygger kollektiv av sjukhusets gamla lokaler

I huset där ”osnygga män” en gång vårdades ska med tiden en grupp vänner flytta in. Kooperativa hyresrättsföreningen Röda oasen är en av de aktörer som får bygga om en av de byggnader som tidigare hörde till Östra sjukhuset i Malmö. 

Av de 28 som har anmält intresse för att bygga på det område som fått namnet Sege park, var hyresrättskooperativet en av de elva som valdes ut.

– Det som skiljer oss från de övriga som ska bygga på området är att vi också ska bo där, säger Ludvig Haav, arkitekt och en av medlemmarna i kooperativet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Röda oasen har tidigare lagt bud på fastigheter. Genom att de nu är sina egna byggherrar och har fått en fastighet anvisad åt sig, så är det ett steg närmare drömmen.

– Vi är en grupp vänner som länge har velat bo tillsammans. Vi är nu alla i en ålder då skaffa barn-tankar finns. Då många av oss har föräldrar som bor i en annan del av landet så hade ett gemensamt boende gjort att vi hade kunnat lösa mycket av vardagslogistiken, säger Ludvig Haav.

Flyktingmottagning

Gruppen som planerar att bygga om en av sjukhusets fastigheter består i dag av sju personer. Exakt hur de kommer att göra om byggnaden, som i dag fungerar som flyktingmottagning, är inte klart.

–Vi räknar med att det ska bli omkring 14 lägenheter, där några ska fungera som hyresbostäder, säger Ludvig Haav.

Byggandet kommer inte att komma igång än på ett par år, vilket Ludvig Haav tycker är rätt skönt.

– Det är mycket med det juridiska som måste lösas, och mycket vi behöver sätta oss in i.

Ett dilemma som gruppen redan har märkt av är att bankerna inte har varit helt förtjusta i att låna ut pengar till ett hyresrättskooperativ. De vill hellre se att gruppen bildar en bostadsrättsförening.

– Men vi vill hellre ha ett hyresrättskooperativ. Bostadsrättsföreningar fungerar inte så bra om man som vi vill ha en hel del stora gemensamma utrymmen som kök och verkstäder. Det är dessutom svårare att behålla kontrollen över vem som får flytta in i en bostadsrättsförening, säger Ludvig Haav.

Gruppen har fått förfrågningar från folk som vill vara med. Men för kooperativet Röda oasen är det inte aktuellt med fler deltagare.

–Vi är en grupp vänner som vill bo ihop och är därför inte öppna för att släppa in fler, säger Ludwig Haav.

Den fastighet de är på väg att köpa är i gott skick. Den ska förvandlas till ett kollektivhus där alla har en fullt utrustad lägenhet, men där det också finns ett gemensamt stort kök och andra gemensamhetslokaler.

De som ingår i gruppen ska köpa sin andel i boendet. Tanken är också att det ska finnas bostäder i olika storlekar och med olika upplåtelse.

– Hur många hyresbostäder det blir vet vi inte. Det handlar om vad vi kommer att ha råd med. Men vi tänker också att det ska fungera som ett generationsboende. Där ska till exempel finnas ett rum intill det gemensamma köket där min gamla mamma eller framtida tonårsbarn ska kunna bo, säger Ludvig Haav.

På området planeras det för verksamheter med cirkulär ekonomi. Där kommer också att bli ett koloniområde där det i dag är en helt plan gräsmatta.

– Drömmen är att det blir plats för gemensamhetsodlingar också, och kanske ett gemensamt växthus och tillgång till utekök, funderar Ludvig Haav.

Fakta

Kooperativ hyresrätt, en upplåtelseform som kan beskrivas som en mellanform mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt.

I den kooperativa hyresrätten hyr man sin lägenhet på ungefär samma villkor som en vanlig hyreslägenhet men man hyr av en ekonomisk förening, en kooperativ hyresrättsförening. Man måste dessutom vara medlem i föreningen. Lägenheterna tillhör föreningen på ett sätt som gör att de inte kan köpas och säljas.

Källa: SABO

Sege park: Upp till 800 bostäder planeras på området, där de flesta byggnader är från 1930-talet. Området ska präglas av hållbar stadsutveckling.

Östra sjukhuset: Under 1935–95 var det Malmös mentala sjukhus.