Reportage.

2017-05-24 07:35
  • Historiska museet visar en utställning om Peder Winstrup. Utställningen hålls intill den plats där han bodde och arbetade. Biskopen dog i sin säng i Kungshuset, ett par stenkast från museet och Domkyrkan. Bild: Jenny Wickberg
    Historiska museet visar en utställning om Peder Winstrup. Utställningen hålls intill den plats där han bodde och arbetade. Biskopen dog i sin säng i Kungshuset, ett par stenkast från museet och Domkyrkan.
  • Biskop Peder Winstrup på samtidiga målningar och som han ser ut nu, snart 340 år efter sin död. De medicinska undersökningarna visar att biskopen vid sin död led av många svåra och smärtframkallande tillstånd. Bild: Historiska museet
    Biskop Peder Winstrup på samtidiga målningar och som han ser ut nu, snart 340 år efter sin död. De medicinska undersökningarna visar att biskopen vid sin död led av många svåra och smärtframkallande tillstånd.
  • Det sex månader gamla fostret låg gömt under biskopens fötter. Bild: Historiska museet
    Det sex månader gamla fostret låg gömt under biskopens fötter.
  • Bild: Historiska museet

Utställning om biskop som blev mumifierad

Han hade förkalkningar i både hjärna och hjärta. Svår artros. Karies och tecken på inflammation i käken. Slem i bihålorna. Den reumatiska sjukdomen DISH. En gallblåsa som var full med stenar. Samt lungförändringar som kan tyda på tuberkulos.

De första resultaten av de undersökningar som har gjorts av den mumifierade biskopen Peder Winstrup presenteras nu på en utställning på Historiska museet i Lund.

När biskopen avled, år 1679, så var det efter två år i sjuksäng.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Han måste ha haft en järnfysik för att i det tillstånd han var ha kunnat ligga och vara döende under så lång tid. Det vi kan se är att det han led av var typiska välfärdssjukdomar, som hänger samman med sådant som socker, övervikt och stress, säger Per Karsten, chef för Historiska museet och en av författarna till en nyskriven bok om den gamla biskopen.

Kuddar, kläder och insekter

Det blev julafton för både historiker och en rad andra forskare när biskop Peder Winstrups grav öppnades för ett par år sedan. I kistan, som fram tills dess hade förvarats i ett utrymme intill kryptan i Lunds domkyrka, hade biskopens kropp mumifierats på naturlig väg. Alla textilier var välbevarade.

 I kistan fanns dessutom en lång rad torkade växter samt de insekter som hade råkat följa med, även de i enastående gott skick. Överraskande nog hittades också ett sex månader gammalt foster, lindat i linnetrasor och placerat vid biskopens fötter, instucket under hans bädd.

Mycket av det som fanns i kistan visas nu på en utställning på Historiska museet i Lund. Där kan man se kuddar och kläder, insekter, prov på växter samt en rad fotografier i naturlig storlek på kistan och dess innehåll.

Biskopen själv är inte med på utställningen. Hans kvarlevor fick till sist en ny plats i Domkyrkan, där de nu ligger under det norra tornet.

– Domkyrkoförsamlingen ville först låta begrava honom på Norra kyrkogården. Men all uppståndelse kring kistan och undersökningarna runt den fick dem att tänka om, vilket känns bra, säger Per Karsten.

Låg gömt under biskopens bädd

I beslutet om återbegravning inne i kyrkan ingår att Peder Winstrup ska finnas kvar i vetenskapens tjänst, så att man i framtiden ska kunna ta fram hans kropp på nytt.

– Det blir kanske i våra barnbarns tid, att man vill söka nya svar på frågor, säger Per Karsten.

Det första försöket med att göra en dna-analys av det foster som låg i kistan misslyckades. Nya försök ska göras men enligt Per Karsten talar allt för att fostret har kommit från någon i tjänstestaben, som fått ett sent missfall och på detta sätt gett sitt ofödda barn en kristen begravning. 

– Om fostret var en släkting till biskopen så borde det inte ha placerats på det sättet, inskjutet så att det låg gömt under biskopens bädd, säger Per Karsten.

Firar 350-årsjubileum

De vetenskapliga undersökningarna av kistans innehåll pågår på flera håll. Det fanns 49 olika insekter i kistan, med allt från skalbaggar till kvalster. Växtbädden som biskopen vilade på utgör ett tvärsnitt av dåtidens medicinalväxter. 

I informationen på utställningen ingår beskrivningar av Peder Winstrups liv. Han var en sann renässansman, som utöver biskopsämbetet var professor i fysik och filosofi. Han skrev böcker, studerade fonrhistoria, tillverkade papper och fick som biskop uppleva övergången från danskt till svenskt styre.

Till hans livshistoria hör också att det var han som vid en middag i Lund lyckades förmå kung Karl den X Gustav att anlägga Lunds universitetet, ett beslut som fick liv på nytt i staden som då hade mist mycket av sin gamla storhet.

Universitetet firar just nu sitt 350-årsjubileum, och den nyöppnade utställningen är en del i det.

– Det var ju väldigt lämpligt att man tog fram och öppnade hans kista just nu, säger Per Karsten.

Peder Winstrup

Peder Winstrup föddes den 30 april 1605 i Köpenhamn och avled den 28 december 1679 i Lund. Vid 33 års ålder utnämndes han till biskop i Lunds stift.