Nyheter.

2017-07-14 06:00
Nätspel om pengar – en allt vanligare fälla för unga.  Bild: Marcus Ericsson/TT
Nätspel om pengar – en allt vanligare fälla för unga. 

Unga blir beroende av spel om pengar

Faran för missbruk och kriminalitet för unga handlar i dag inte bara om traditionella droger och vanliga brott. Projektet High stakes­ ägnar sommaren åt att sprida information om problemet med ungdomar som blir beroende av nätspel om pengar

– Det finns undersökningar som visar att en av fem gymnasieungdomar har spelat om pengar på nätet någon gång under det senaste året, säger Katarina Molander, projektledare för High stakes.

Spelandet i sig är olagligt. För en del av de unga som ägnar sig åt det leder spelandet dessutom vidare till ett beroende. För de ungdomar som har närvarande föräldrar innebär sommaren inte någon ökad risk, men för unga som redan tillhör en utsatt riskgrupp är situationen omvänd.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Spelandet kan eskalera för de ungdomar vars föräldrar inte kan ta semester och vara hemma med dem. För dem som har problem med sådant som ensamhet, ångest och oro så kan dessa öka under sommaren, säger Katarina Molander.

”Många föräldrar är inte medvetna”

High stakes, som har varit igång i 1,5 år, är ett Malmöbaserat projekt som finansieras av Allmänna arvsfonden.

Projektet är knutet till fritidsgården Flamman och både forskare, vårdgivare och Spelberoendes förening samarbetar. Under sommaren ägnas tid åt att vara ute bland både vuxna och ungdomar för att prata om problematiken.

– Många föräldrar är inte medvetna om risken för att deras barn faktiskt spelar om pengar, säger Katarina Molander.

Nätbaserade spel om pengar finns i flera varianter, där poker, nätkasinon och spel där man satsar pengar på sport hör till de vanligaste.