Nyheter.

2017-04-07 06:29
  • Sex mord inträffade i Malmö de första tre månaderna av 2017. I Köpenhamn är den siffran noll. Under 2016 inträffade det 11 mord i Malmö och endast fem i grannstaden Köpenhamn.  Bild: Susanna Nygren
    Sex mord inträffade i Malmö de första tre månaderna av 2017. I Köpenhamn är den siffran noll. Under 2016 inträffade det 11 mord i Malmö och endast fem i grannstaden Köpenhamn. 
  • Torben Granat Svarrer leder polisarbetet i Köpenhamn när det gäller gängkriminalitet. Bild: Susanna Nygren
    Torben Granat Svarrer leder polisarbetet i Köpenhamn när det gäller gängkriminalitet.
  • 36-åriga Lisa har blivit vittne till två skjutningar i Malmö under loppet av två år. Utanför den här restaurangen på Möllevångstorget dog en 23-årig man den 12 februari i år. Bild: Susanna Nygren
    36-åriga Lisa har blivit vittne till två skjutningar i Malmö under loppet av två år. Utanför den här restaurangen på Möllevångstorget dog en 23-årig man den 12 februari i år.

Tuffa vapenlagar i Danmark får kriminella att tänka om

Misstänkta släpps direkt

När någon grips med ett laddat vapen i Sverige kan personen vara ute igen efter några timmar. Stefan Sintéus tycker att svenska lagstiftare har en del att lära av danskarna. Där är minimistraffet ett och ett halvt år om du går omkring med ett laddat vapen och påföljden är omedelbar. Personen grips, döms och förs sedan direkt till fängelse.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det funkar bra för oss. Vi ser inte så många spontana skjutningar här. De vi ser är i stort sett alltid planlagda, säger Torben Granat Svarrer, chef för gängmordutredningar hos polisen i Köpenhamn.

– Vi fängslar i stort sett en person i veckan för att denne har vapen på sig. Det får bort dem från gatan, fortsätter han. 

På pappret ser det även ut som om dansk polis är bättre på utredningsarbete. Man klarar av att lösa fler mord än kollegorna i Malmö. Enligt Torben Granat Svarrer beror det på att Malmö har fler gängskjutningar – och de är svårare är lösa.

– Innan någon dör kan det sista han säger vara att ”Jag vill inte tala med polisen”. Så vi har inte heller bra uppklarningsstatistik av gängmord. 

Den grova kriminaliteten i städerna liknar varandra. Det är löst sammansatta nätverk med konflikter som blossar upp då och då. Det kan svänga snabbt, förklarar Torben Granat Svarrer. Ena dagen är man vänner och andra dagen dödsfienden. 

Fler unga skyttar i Malmö

Förutom en mildare vapenlag i Sverige så är det också en annan sak som skiljer sig mellan städerna. I vissa stadsdelar i Malmö har det nästan blivit en ungdomskultur att bära vapen.

– Det ser väldigt annorlunda ut när det gäller ungdomar. Vi ser inte det respektlösa våldet med regelrätta avrättningar bland unga i Köpenhamn som det som finns här i Malmö, säger Stefan Sintéus.

Det stora problemet är att många unga dras in i kriminalitet. Stefan Sintéus förklarar att det finns 205 unga som polisen har ögonen på.

– De är dömda och straffade 1 779 gånger. Ändå har vi många av dem fortfarande på gatan. Så någonstans måste vi göra något annat.  

Stefan Sintéus har ingen quickfix men vill lyfta fram två saker: Dels måste skolorna bli bättre på att fånga upp unga. Klarar man inte av att gå ut med godkända betyg är det lättare att hamna snett. Dels måste lagstiftningen ändras så att även unga kan plockas bort från kriminella miljöer.

– Lämnar du hemmet med en laddad pistol i byxlinningen så ska LVU-lagarna slå till direkt. Du ska veta att du kanske inte kommer hem på fyra månader. Det är en av förändringarna jag hoppas på, säger Stefan Sintéus. 

Invånare

Köpenhamn   

Invånare 31 december 2016: 602 500 personer

Malmö

Invånare 31 december 2016: 328 494 personer

Antal mord

2016

Malmö: 9       
Köpenhamn: 5

2015     

Malmö: 8            
Köpenhamn: 8 (varav 3 dog vid samma tillfälle)

2014

Malmö: 8  
Köpenhamn: 5

2013

Malmö: 2
Köpenhamn: 3

2012      

Malmö: 11
Köpenhamn: 9

Källa: Polisen i Malmö och Köpenhamn