Nyheter.

2017-02-03 05:50
"Det är många som inte har datorer, och som tycker att det skulle vara obehagligt att börja handla med kort", säger Gunvar Grevstig, SPF seniorerna i Malmö. Bild: Jenny Wickberg
"Det är många som inte har datorer, och som tycker att det skulle vara obehagligt att börja handla med kort", säger Gunvar Grevstig, SPF seniorerna i Malmö.

"Tekniken är inte ­tillgänglig för alla"

För många äldre innebär övergången till kontantlöst att de utestängs från delar av samhället.

"Jag ser detta som en form av åldersdiskriminering", säger Preben Andersson, ordförande för PRO Malmö.

Att både kaféer och restauranger har börjat övergå till kontantlöst utestänger de äldre som inte vill eller kan betala med kort eller mobil. Ytterligare ett problem för dem är att allt fler butiker har börjat sätta stopp för dem som kommer med mycket mynt.

– Man kan inte stoppa teknikutvecklingen, men i det här läget vill jag bromsa den. Övergången till kontantlöst borde inte vara möjlig förrän tekniken är tillgänglig för alla och det är den inte i dag, säger Preben Andersson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Gunvar Grevstig, ordförande för SPF seniorerna i Malmö, är av samma åsikt.

– Jag hör i stort sett dagligen talas om äldre som har råkat ut för situationer där de inte kan betala för sig, säger han.

Som representant för de äldre i samhället är Gunvar Grevstig bekymrad.

– Det är framför allt flera konditorier och kaféer som har slutat med kontanter. Det är platser där en del äldre har hittat en social samvaro, genom att gå dit och ta en fika. 

Enligt honom är det bland de äldre en stor grupp som lever helt utanför det digitala samhället.

– Det är många som inte har datorer, och som tycker att det skulle vara obehagligt att börja handla med kort, säger han.

140 000 underskrifter

PRO har uppvaktat finansmarknadsminister Per Bolund med ett upprop för att kontanterna ska finnas kvar. Nästan 140 000 personer hade skrivit under. Trots att listan redan har överlämnats så fortsätter namninsamlandet.

– Kampanjen är fortfarande i högsta grad aktuell, säger Preben Andersson.