Nyheter.

2016-08-23 06:33
  • Agneta Lenander står, tillsammans med två andra sjuksköterskor, bakom manifestationen ”Slut på rean” som planeras i över 20 städer. Bild: Christopher Holmbäck
    Agneta Lenander står, tillsammans med två andra sjuksköterskor, bakom manifestationen ”Slut på rean” som planeras i över 20 städer.
  • Agneta Leander. Bild: Christopher Holmbäck
    Agneta Leander.

"Syster Kaos" planerar för vårduppror

"Slut på rean" är parollen den 4 september när landsomfattande demonstrationer för en bättre vård drabbar Sverige. Landskronasköterskan Agneta Lenander är en av de som smider planer inför upproret.

– Om det är något jag inte klarar av så är det lögner. Jag tar mycket hellre en skitig sanning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Agneta Lenander lägger in en snuskudde till vänster och en till höger. Berättelsen om hur hon blev "sjukvårdsaktivist" börjar med rykten hösten 2012. Ska operationsenheten i Landskrona där hon arbetar läggas ner? Nej, chefen försäkrar att ryktena är grundlösa. Några månader senare kallas personalen till möte. Samma chef berättar att han den dagen har nåtts av beskedet om nedläggningen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


"Göra allt för arbetsplatsen"

"Du ljuger", tänkte Agneta Lenander.

– Jag bestämde mig för att ta reda på allt om detta, för att göra allt för arbetsplatsen. Jag började rota runt i diariet, krävde fram handlingar. Och visade att han hade varit med i diskussionerna från början.

Så beskriver Agneta Lenander händelseförloppet som innebar vändpunkten. Tillsammans med en mängd kollegor protesterade hon. Organiserade. Närmare 200 personer överklagade till förvaltningsrätten, som kom fram till att de endast två personer i vårdproduktionsutskottet som hade tagit beslutet var en för liten grupp för en så omvälvande förändring. Politikerna backade. Lenander och hennes kollegor hade vunnit.

Kaoset ska nå riksdagen

Sedan dess har Agneta Lenander gått med i Vänsterpartiet och fått en plats i fullmäktige i Region Skåne som fritidspolitiker, med vårdfrågor som självklart fokus. Hon har arrangerat demonstrationer, skrivit motioner till Vårdförbundet, bråkat med chefer och sagt upp sig "med buller och bång" efter att hon och andra grundutbildade sjuksköterskor beordrades täcka upp för personalbristen genom att låtsas vara specialistsjuksköterskor.

– Jag är bra på att köra personbil, men jag har inget busskörkort, sammanfattar hon i en typisk Lenandersk metafor.

Syster kaos, har en tidigare chef kallat henne. 

Denna, för vissa andra, irriterande envishet, energi och jävlar anamma-attityd som utmärker Agneta Lenander riktar hon nu mot riksdag och regering. Tillsammans med två andra sjuksköterskor har hon kallat till en nationell manifestation den 4 september under parollen "Slut på rean". Över 20 städer, varav 5 i Skåne, laddar nu med banderollmålning och lokal organisering.

Vården i hela landet lider av en systematisk sjuka, menar Lenander, där de styrande behandlar både personal och vårdtagare som vore de kuggar på en bilfabrik.

– Vi är bara ett huvud på en rad i deras kalkyler.

Hon är nöjd med sin nya arbetsplats på en närsjukhusavdelning i Landskrona. Men även där lider de av systemet. Det skyfflas ofta dit patienter från alla hörn av Skåne, för att en säng någon annanstans måste frigöras. Det är inte ovanligt att patienterna, ofta över 80 år gamla, flyttas på natten. Resultatet: oro, förlorad kunskap om patienterna, sämre vårdkvalitet.  

Hjulen lossnar på löpande band

Agneta Lenander menar att vården lider av ett delikat problem. De anställda sliter sitt hår för att täcka upp och se till att vården fungerar. Vilket den oftast gör. Priset betalas av personalen, som går in i väggen, sjukskrivs eller ger upp, säger upp sig eller byter till bemanningsföretag. Vilket ytter-ligare förvärrar personalbristen och gör att den kvarvarande personalen får slita än hårdare. Bristningsgränsen är nådd, menar Lenander.

– Inte ens ett löpande band kan snurra hur snabbt som helst.

Startskottet för upproret

Vårdpersonal har under 2000-talet kämpat mot arbetsgivaren, strejkat, demonstrerat. När det inte har räckt har i princip hela avdelningar sagt upp sig. Vårdpartier har bildats. 

Men det har inte landat i en samlad folkrörelse. 

Den här gången är det annorlunda, menar Agneta Lenander, som hoppas att manifestationen kommer att bli startskottet för en nationell folkrörelse.

– Nu har vi verkligen riktat oss till alla: vårdpersonal av alla slag, hemtjänsten, patienter och anhöriga. Vi har ett brett och öppet manifest för att alla ska känna att de är delaktiga. Därför är det så oerhört viktigt att manifestationen står fri från styrning av politiska partier och organisationer, säger Agneta Lenander. 

– Det är folket som bestämmer.

Fakta

Fem skånska städer planerar manifestationer den 4 september:

• Helsingborg, Mäster Palms plats, kl 14.00.

• Hässleholm, Stor-torget, kl 14.00.

• Kristianstad, Stora 

Torg (utanför Rådhus Skåne), kl 14.00.

• Lund, Stortorget, kl 12.00.

• Malmö, Gustav Adolfs Torg, kl 14.00.

Privata försäkringar ”förintar”

När Agneta Lenander började som sjuksköterska i mitten på 1990-talet hade mindre än 100 000 svenskar en privat sjukförsäkring. I dag är siffran 650 000 och det har blivit normalt för många arbetsgivare och fackförbund att erbjuda privata sjukvårdsförsäkringar.

"Varje privat försäkring är ett tecken på att den offentliga vården inte fungerar", säger Agneta Lenander. ”Det förintar principen om att den som har störst behov av vård ska få företräde.”