Nyheter.

2017-07-14 06:00
Nittonåriga Kamel Ammauasa slår iväg bollen på brännbollsplanen i den turnering som han själv har varit med och arrangerat. Bild: Jenny Wickberg
Nittonåriga Kamel Ammauasa slår iväg bollen på brännbollsplanen i den turnering som han själv har varit med och arrangerat.

Sommarens aktiviteter låter­ stans unga mötas

Att arrangera en brännbollsturnering blev sista uppgiften för några av Malmös unga sommarjobbare. Två av dem var Wahida Hakmal, 16 år, och Kamel Ammauasa, 19 år, som var mycket nöjda med sina fyra veckor i kommunens tjänst.

 

Under praktiken har de varit ute på olika fritidsgårdar och biblioteket, där de har fått hjälpa till med sådant som har behövts.

– Det har varit roligt. Varje dag något nytt, summerar Kamel ­Ammauasa.

– Jättekul att komma ut och träffa så mycket nya människor, instämmer Wahida Hakmal.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Deras praktiktid avslutades med att de fick arrangera en brännbollsturnering. I uppdraget ingick att de skulle planera, nå ut med information, ta emot anmälningar och se till att genomföra arrangemanget.

Bland de som deltog fanns ungdomar från olika fritidsgårdar i staden, men också en sektionschef och några anställda.

– Det är kul. Vuxna medarbetare och ungdomar är två grupper som inte så ofta möts på det här sättet, genom att göra något tillsammans, säger Johanna Eriksson, handledare för praktikanterna.

Skapar trygghet och sysselsättning

Bakom arrangemanget med brännbollsturnering stod också kommunens fältgrupp.

– Under sommaren har vi vårt trygghetsskapande arbete, där vi är ute och rör oss i miljöer där ungdomar samlas. Men vi är också med och ordnar aktiviteter av olika slag, som ger ungdomarna något att syssla med, säger Moe Idle, fritidsassistent i fältgruppen.

På sommarens program, där de unga själva får komma med förslag, finns utflykter av olika slag, där en går till Tosselilla sommarland.

– Det är viktigt att de ungdomar som annars inte har möjlighet att komma iväg på något under sommaren, får uppleva något roligt, säger Moe Idle.

”Mycket tankar de behöver prata om”

För fältgruppen och andra vuxna som kommer i kontakt med stadens unga är en viktig sak att finnas där för samtal.

– De många skjutningar och andra otäcka saker som har hänt har gjort att känslan av otrygghet har ökat. Det är många av de ungdomar vi träffar som inte själva har varit utsatta för något, men som har mycket frågor och tankar de behöver prata om, säger Moe Idle.

En positiv sak med sommarens ledighet och olika aktiviteter är enligt Johanna Eriksson att unga från olika delar av staden träffas.

– Det blir fler plattformar där man kan mötas. Det är annars tydligt att unga från olika delar av staden annars inte lär känna varandra, säger hon.

Relaterade artiklar