Reportage.

2017-10-18 06:00
Noori Saber på Electronicsmix var en av aktörerna på Material day den 13 oktober. Han har skapat sin prototyp Tv 2 Lamp, där tv-skärmar blir taklampor i stället för att kasseras.  Bild: Linnéa Gudmundson
Noori Saber på Electronicsmix var en av aktörerna på Material day den 13 oktober. Han har skapat sin prototyp Tv 2 Lamp, där tv-skärmar blir taklampor i stället för att kasseras. 

Sluta släng – så kan du fixa din gamla elektronik

Är du också orolig över allt teknikavfall som vi dumpar på kommande generationer? Nu har du chansen att göra något åt saken. På Electronicsmix kan du lämna in trasiga elprylar till en liten peng – eller lära dig att laga dem själv. Nu samarbetar grundaren med Lunds tekniska högskola för att utveckla cirkulärekonomin inom elektronik.

ETC har tidigare berättat om Grannens reparatör – Lundaprojektet där konsumenter får hjälp att laga sina trasiga elektroniska prylar. I takt med fallande priser på elektronikprodukter och höga reparationskostnader ökar konsumtionen av elektronik.

Noori Saber, grundare av Electronicsmix och den som driver projektet Grannens reparatör, önskar att fler ska upptäcka att man inte behöver kassera defekt elektronik. Projektet består av öppna grupper som tar hand om inlämnad elektronik så att fler prylar kan återanvändas i stället för att slängas.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi växer stadigt och efterfrågan är stor, säger Noori Saber, som förutom att handleda grupperna i Grannens reparatör också jobbar som servicetekniker, leder workshopar och konsultar i teknikfrågor.

Samarbete med LTH

I samband med projektet Tv 2 Lamp startades ett samarbete med institutet för Arkitektur och byggd miljö, avdelningen för miljöpsykologi vid Lunds tekniska högskola, LTH. Målet med projektet är att vidareutveckla Noori Sabers prototyper – skrotade led-tv-skärmar — som uppgraderas till taklampor. Tv-lamporna ska utvecklas så att man kan skala upp produktionen och anpassa dem till hem- och kontorsmiljö.

– Det här samarbetet kring cirkulär ekonomi med forskningssektorn på LTH innebär en enorm potential, inte bara för Electronicsmix utan även för miljön, arbetstillfällen och möjligheten att dela kunskap, säger grundaren Noori Saber, som också ska ta fram en interaktiv display åt Vattenfall för det Internationella miljöinstitutets räkning.

Inkludera konsumenter

Syftet med Electronicsmix är att det ska vara en mix av det viktigaste med elektronik; att inkludera konsumenter i reparationsprocessen så att vi blir aktiva konsumenter i stället för passiva, att minska elektronikavfallet och att skapa arbetstillfällen för arbetslösa. Det handlar också om kompetensöverföring och att utbilda lågutbildade i praktiskt kunnande. Målet är att bli en av de ledande aktörerna i regionen inom cirkulär ekonomi.

I dag drivs Electronicsmix som enskild firma, men Noori Saber skulle gärna se att det blev ett SVB, ett aktiebolag med begränsat vinstuttag som skulle fungera som Lunds nya elektronikcentrum med inriktning på offentlig verksamhet.

– Helst skulle vi vara flera oberoende företagare som satt här och som kompletterade varandras kompetens.. Vi skulle få helt nya möjligheter att skala upp den cirkulära ekonomin som rör teknik och jobb, säger Noori Saber.

Minska avfallen

Han menar att teknikavfallet kan innebära en stor vinst både när det gäller att minska avfallen och att hjälpa lågutbildade nyanlända att få en chans på arbetsmarknaden.

– Om vi kan lära oss att ta hand om teknik och återanvända innan vi återvinner – eller i värsta fall kasserar – så blir Electronicsmix en aktör inom arbetsmarknadsutbildning. Här får man utbildning som kan leda till jobb, något att sätta på cv:t, meriter och referenser.

Noori Saber är glad att ha fått Lunds miljöpris 2017 och tror att den typen av utmärkelser är viktiga för att stimulera satsningar på miljöinnovation och cirkulär ekonomi.

I dag ser vi hur både sociala katastrofer och miljökatastrofer avlöser varandra, menar han. Vad ska vi lämna åt kommande generationer? Att lämna en katastrofal miljö efter oss vore inte rättvist. Vi måste börja tänka mer cirkulärt eftersom det sociala och miljön faktiskt hänger ihop, säger Noori Saber.

Nooris 5 tips till konsumenter:

Bli en aktiv konsument, sluta slita och slänga!

Ta hjälp av andra, dela kunskap och tjänster.

Ta del av kunskap och erfarenheter om cirkulär ekonomi och nätverka.

Lämna in dina trasiga prylar på Electronicsmix eller gå med i Grannens reparatör och försök laga dem själv.

Om du köper nya prylar innan du hinner göra dig av med dina gamla kanske det är dags att se över dina prioriteringar.

Kom ihåg att inget är gratis. Andra har betalat enormt och utan hänsyn till miljön för att du ska kunna köpa billiga produkter. Efterfråga kvalitet och reparationsvänliga produkter och var beredd att betala för det.

Vad är cirkulär ekonomi?

Cirkulär ekonomi är en ekonomisk modell där kretsloppet i ett företag eller ett samhälle används till skillnad från i den linjära ekonomin där produkter och tjänster kan anses förbrukade. Cirkulär ekonomi är inspirerat av naturens kretslopp där strävan är att avfall inte ska existera utan ses som en råvara. Produkterna ska designas så att de är lätta att återanvändas, repareras och uppgraderas.    
Källa: wikipedia