Nyheter.

2017-06-30 06:00
”Vi tycker att vårt koloniområde är själva sinnebilden för den stadsodlingstrend som är så omhuldad i dag”, säger Berit Thomasson och Elly Persson som arbetar i koloniföreningens styrelse. Bild: Lars Edling
”Vi tycker att vårt koloniområde är själva sinnebilden för den stadsodlingstrend som är så omhuldad i dag”, säger Berit Thomasson och Elly Persson som arbetar i koloniföreningens styrelse.

Simris kolonister: ”Vi vill bli kvar”

När södra Kirseberg byggs kan det bli på bekostnad av Simris koloniområde som ligger på fastighetsbolaget Jernhusens mark. Området är en tilldragande grön lunga med 95 charmiga kolonilotter. 

– Vi tycker att vårt koloniområde är själva sinnebilden för den stadsodlingstrend som är så omhuldad i dag. Det borde få finnas kvar. På senare tid har här skett en generationsväxling, flera barnfamiljer har flyttat in. De har inte alltid råd med flashiga semesterresor så för dem är detta ett fantastiskt sommarparadis, framhåller Berit Thomasson och Elly Persson som båda arbetar i koloniföreningens styrelse.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det senaste framtidsbeskedet kom i våras vid ett möte med en representant för stadsbyggnadskontoret i Malmö. Då fick kolonisterna veta att de kanske kan vara kvar i fem år till. Byggandet ska börja i väster intill Östervärns station vilket innebär att koloniområdet som ligger i östra delen får en tidsfrist. Redan för ett tiotal år sedan ändrade Jernhusen avtalet med föreningen till ettårskontrakt.

– Det innebär att om fastighetsägaren inte har sagt upp kontraktet senast sista oktober kan vi vara kvar ytterligare ett år. Därför har vi varje år hittills alltid dragit en lättnadens suck vid den tidpunkten, berättar Berit Thomasson.

Kolonisterna tvingas bort

Simris koloniområde anlades på 1950-talet och var från början avsett för SJ:s personal. I dag återstår inga av de ursprungliga odlarna. Men den generation som för tillfället förvaltar den gröna oasen tycks otippat ha en tro på framtiden. 

– Här byggs småstugor på tomterna som om det inte fanns någon bortre tidsgräns, säger Elly Persson.

Men frågar man fastighetsägaren finns den gränsen.

– Kolonisterna kommer någon gång att få lämna området som planen ser ut nu i alla fall. Bostäder ska byggas på platsen, säger Anders Gintse, affärsutvecklare på Jernhusen.

Berit Thomasson och Elly Persson hoppas att planerna ska ändras.

– Detta är en underbar, stillsam plats och vi mår bra i kropp och själ av att påta i jorden. Vi vill så gärna bli kvar.

Sommarscen Malmö

Under juli och augusti ordnar Sommarscen Malmö för första gången föreställningar på det gamla järnvägsområdet. 

Vid den stora vagnhallen kan du uppleva fyra olika arrangemang:

11 juli kl 22 Filastine & Nova Ruth

12 juli kl 19 Merit Hemmingson 

12 juli kl 21 Lava Bangs

8 augusti kl 19 Not Visible/Visible med Nya Rörelsen

Mer info på sommarscen.se