Nyheter.

2017-01-20 05:35
 • Stadsdelsvärden Chokri Choubach (mitten) slår sig ner för att prata med Baffoe George och Ehsan Sangin. Bild: Jenny Wickberg
  Stadsdelsvärden Chokri Choubach (mitten) slår sig ner för att prata med Baffoe George och Ehsan Sangin. 
 • Syskonen Naomah och Bilaal kommer ofta till biblioteket. ”Det är bra här för barnen”, säger deras mamma Iruq Igo. Bild: Jenny Wickberg
  Syskonen Naomah och Bilaal kommer ofta till biblioteket. ”Det är bra här för barnen”, säger deras mamma Iruq Igo.
 • Mette Agborg är bibliotekarie. Bild: Jenny Wickberg
  Mette Agborg är bibliotekarie.
 • Bild: Jenny Wickberg

Så har biblioteket hittat lugnet trots trängseln

Biblioteket på Rosengård, som är Malmös mest välbesöka stadsdelsbibliotek, har kommit till rätta med problemet med stökiga ungdomar. Stadsdelsvärdar som kommer förbi och samarbeten med andra vuxna har haft en lugnande verkan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Biblioteket på Rosengård, som är Malmö stads mest välbesökta stadsdelsbibliotek med ett snitt på över 800 besökare om dagen, har en fungerande vardag trots trängsel.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det var värre för omkring tio år sedan. Vi har stor nytta av stadsdelsvärdarna som kommer in och pratar med folk och har också inlett samarbeten med fritidspedagoger och andra verksamheter, säger Maria Roijer, bibliotekschef.

Välbesökt ställe

Att biblioteket är välbesökt märks. När ETC Malmö kommer dit måndag eftermiddag är en stor grupp schackspelare just på väg ut. Deras rum kommer nu att behövas till ett av språkcaféerna. Här sitter vuxna och ungdomar och pluggar. Till bibliotekets många stammisar hör också många föräldrar som kommer regelbundet med sina barn.

Läsa, rita och spela spel

Fyrabarnsmamman Fatima Saida kommer ofta för att låta sina barn läsa, rita och spela spel på datorerna.

– Det är saker de kan göra hemma också men de tycker att det är roligare att vara här, säger hon.

Mohammed Mohammed är inte där så ofta, men just den här dagen har han kommit med dottern som är ledig från dagis.

– Det finns bättre böcker för henne här, säger han.

De situationer som uppstår på Rosengårdsbiblioteket handlar oftast om att det är många människor som vistas på en liten yta. Att biblioteket är så populärt kan knytas till att det i området råder både trångboddhet och brist på resurser.

– Biblioteket fyller funktioner på många olika plan. Här finns det datorer och internet, vilket alla inte har hemma. Många kommer för att läsa dagstidningar från sina hemländer. Men det här är också en av få platser i samhället som du har tillgång till utan att du behöva handla eller betala entréavgift, säger Maria Roijer.

Träffar sina vänner

Baffoe George träffar sina vänner på biblioteket, men kommer också för att förbättra sina kunskaper i svenska. Han tycker att ljudnivån kan bli väl hög, med människor som inte förstår att de inte ska prata i telefon när de är där. 

Han pratar redan bra svenska men hans ambition är att bli ännu bättre.

– För att verkligen bli bra på svenska så måste man också se till att få prata det så mycket som möjligt. Det fungerar inte om man bara håller sig till de grupper som talar ens eget språk. Det är då bra att gå på bibliotek och träffa andra där, säger han.

Känner sig trygg

Mette Agborg, bibliotekarie på Rosengård, känner sig trygg på jobbet.

– Det har bara hänt en gång sedan 2003 att jag har känt mig orolig när jag skulle gå härifrån. Det var efter en dispyt vi hade haft med en besökare, säger Mette Agborg, bibliotekarie på Rosengårdsbiblioteket.

Fakta

Malmö stadsbibliotek fick ökat antal besökare med 970 472 besökare 2016. Det är en ökning med nästan tio procent jämfört med 2015 och de bästa besökssiffrorna på över tio år. Även antalet nyinskrivna låntagare ökade kraftigt under året.