Nyheter.

2017-05-19 05:27
  • Håkan Ekelund, vd för Lunds kommula bostadsbolag LKF, och arkitekt Elin Algotsson i området där gammalt möter nytt. Bild: Jenny Wickberg
    Håkan Ekelund, vd för Lunds kommula bostadsbolag LKF, och arkitekt Elin Algotsson i området där gammalt möter nytt.
  • Nu är 60 lägenheter inflyttningsklara. Fastigheten med hyresbostäder har skapats genom förtätning. Bild: Jenny Wickberg
    Nu är 60 lägenheter inflyttningsklara. Fastigheten med hyresbostäder har skapats genom förtätning.
  • Utsikten från en trerummare högst upp i nybyggda huset i kvarteret Snickaren. Bild: Jenny Wickberg
    Utsikten från en trerummare högst upp i nybyggda huset i kvarteret Snickaren.

Rum med utsikt i Lunds nya hyreslägenheter

Strax innan det var dags att packa flyttlasset fick de som hade tecknat kontrakt på LKF:s 60 nya lägenheter på Väster i Lund en oväntad present. Bygget beviljades investeringsstöd vilket fick hyrorna att gå ner.

”Det var en kul bonus”, säger Håkan Ekelund, vd för Lunds kommunala bostadsbolag.

Bidraget, som regeringen beslutade om 2015 i syfte att få ökad fart på bostadsbyggandet, fick hyran för en etta att sjunka från 5 300 kronor till 4 600 kronor. För en fyra sänktes hyran från 11 300 till 9 900 kronor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


När det blev klart att bostadsbolaget planerade att bygga i området så blev det protester.

– När vi var här för fem, sex år sedan så var några hundra personer som protesterade mot våra planer, säger Håkan Ekelund.

Flera av husen i kvarteret är från 40-talet, en tid då det precis som i dag var bostadsbrist och byggandet sköt fart. Arkitekten bakom dem var Ingeborg Hammarsköld-Reiz, som också ritade många andra hus som byggdes på Väster under den perioden. Det är också i detta område som Lunds 70-årsjubilerande kommunala bostadsbolag en gång startade.

– Husen byggdes 1946 och togs ett år senare över av det nybildade bolaget. Det är alltså här som LKF har sin vagga, säger Håkan Ekelund

Flera utmaningar för arkitekt

Elin Algotsson, som är en av de arkitekter som har ritat den nya fastigheten, säger att en av de saker de har jobbat med var att skapa något nytt som smälte samman med det gamla.

– En utmaning var att också få in så många bostäder som önskades, säger hon.

Resultatet blev ett hus i tegel, likt de gamla, men i en helt ny färg. Byggnaden är dessutom högre än de övriga. För att få in det önskade antalet bostäder är det bebyggt upp till toppen, där det översta planet har snedtak inomhus. För att utnyttja utrymmet maximalt har en takvåning försetts med en klassisk gammal kattvind, som ger de boende lite extra förrådsutrymmen.

En estetiskt detalj är fönster som sitter i olika nivåer. För de boende innebär det att de har lågt sittande fönster med vid utsikt i rum som kök och vardagsrum, medan sovrummen har mer insynskyddande och högre placerade fönster.

Håkan Ekelund anser att den nya bostadslängan är ett exempel på en lyckad förtätning.

– Det är ofta vi möts av protester när vi ska förtäta, och det är ju förståeligt. Många uppskattar sina områden som de är och att bygga nytt kan alltid innebära någon nackdel för de boende, som att det blir lite mörkare. Men när resultatet är på plats så tror jag att de flesta ändå tycker att det känns naturligt och bra.

Hiss till alla våningsplan

Han pekar också på den vitalisering det nya huset kan innebära.

– De får en helt ny förskola i området och butikerna får större kundunderlag. Eftersom många av våra äldre fastigheter saknar hiss innebär det dessutom en möjlighet för dem som bor i området och behöver större tillgänglighet att flytta till det nya, där vi har hiss till alla våningsplan, säger han.

Huset på Härlemans väg är bara ett av många som byggs nu. Totalt har LKF 680 nya bostäder under produktion. Men att det byggs mycket kan få priserna att stiga.

– Det blir allt svårare att förhandla sig till bra avtal när så många bygger samtidigt, säger Håkan Ekelund.