Nyheter.

2017-09-15 06:00

Populärt läsa folkhögskolans preparandkurs som startat igen

Delal Barwari, 20 år, har satt sig på skolbänken igen. Målet är att komplettera de bristfälliga gymnasiebetygen, för att sedan söka in på polisutbildningen. Det som lockar är kombinationen av medmänsklighet och spänning.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Jag har jobbat inom äldrevård och hemtjänst, och vet att jag trivs med att ta hand om människor. Att få ett yrke där jag kan vara till hjälp för alla i samhället hade varit en dröm, säger hon.

Delal Barwari är en av de elever som har börjat på Östra Grevie folkhögskolas preparandutbildning för dem som är intresserade av att arbeta inom polismyndigheten. Utbildningen har legat nere i två år. När den nu startade på nytt var det omkring 80 sökande till de 20 platser som fanns. De som sökte blev intervjuade, och ett av kraven för att bli antagen var ett uttalat intresse för att i framtiden arbeta inom polismyndighet syd.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Preparandutbildningen innehåller gymnasiekurser i olika ämnen, kombinerat med föreläsningar och studiebesök som har med polisyrket att göra. Men även de vanliga skolämnena får en viss polisinriktning. Kalle Bjelkefelt, utbildningsledare, ger eleverna i uppgift att träna på formellt och informellt språk genom att skriva en brottsanmälan.

– Ni ska skriva om som ni var jourhavande polis, och ge minst två personers versioner av vad som har hänt, säger han.

Polisen vill locka ett bredare urval av sökande. Det syns även i klassrummet på preparandutbildningen.

– Vi har en stor mångfald både när det gäller ålder, kön och etnicitet. Det gör att det är roligt att undervisa där, säger Kalle Bjelkefelt.

De flesta på kursen vill vidare till polisutbildningen. Till undantagen hör Katrine Borgelin, som efter kursen tänker söka arbete som civilanställd.

– Jag har jobbat länge som säljare, och ville sadla om. Nu hoppas jag på att få jobb antingen som utredare eller med personalfrågor inom polisen, säger hon.

För Raif Hemic´ är målet att börja arbeta som civilanställd inom polisen, för att sedan gå vidare och utbilda sig till polis. Han kom som sjuåring till Sverige tillsammans med sin familj, på flykt undan kriget i Bosnien. Raif Hemic´ växte upp på Rosengård och minns det som en bra tid.

– Visst var det lite småtjafs någon gång, men det mesta var bra. Jag gick på Örtagårdsskolan, där vi hade bra lärare och fick bra betyg, säger han.

Han upplever att det sociala klimatet i området har hårdnat.

– Det är oroande att det är så unga som håller på med brott. De yngsta är 13, 14 år, de är bara barn. De förstår antagligen inte hur allvarliga följderna kan bli, säger han.

Som blivande polis skulle han ha med sig värdefulla språkkunskaper. Och han säger att han gärna återvänder till sina gamla hemtrakter för att arbeta där.

– Jag hade tyckt om att arbeta med ungdomar på området, säger han.