Nyheter.

2017-11-24 06:00

Polisens chefsjurist hoppade av

För Monica Lüning, tidigare chefs­jurist för Polisen i Skåne och den nya polismyndighet som sedan ­bildades, blev trakasserierna så svåra att hon valde att hoppa av.

Det dåliga bemötandet som fick henne att lämna jobbet kom både från manliga kollegor och kvinnliga chefer.

– Då får man ändå tänka att jag satt med i ledningsgruppen, säger hon.

Hon ger ett exempel på en kommentar som hon fick från en manlig kollega under ett pågående ledningsmöte.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Han böjde sig fram emot mig och sade ”i dag ser du ut som en påskkäring”. Det som hade hänt var att jag hade tagit på mig klänning, berättar hon.

Vanligt bemötande mot kvinnor

Ett annat exempel var när hon stod i hissen i sällskap med kollegor, där hon var den enda som inte var klädd i uniform, när en man vände sig mot henne och frågade om hon tände på unifomer.

Monica Lüning säger att hon i början reagerade med att det kanske var hon som klädde sig eller betedde sig underligt. Men hon insåg med tiden att det hon utsattes för var det bemötande som kvinnor som tog plats inom myndigheten fick.

– Sade man ifrån så hamnade man i kylan. I det läget valde jag att själv kliva av, säger hon.

”Medvetenheten växer”

Monica Lüning arbetar i dag som jurist inom Lantmäteriet, och är en av dem som har skrivit under juristernas upprop #medvilkenrätt. Hon följer diskussionerna i sociala medier och säger att det som händer nu är något som kommer att leda till en verklig förändring.

– Det är full fart framåt som gäller. Det som händer är att medvetenheten växer och med den kommer insikten om vilka beteenden som inte kan tolereras på en arbetsplats, säger hon.