Nyheter.

2017-03-24 05:10
”Det kommer att ta lång tid att återställa allt”, säger Mats Runsten. Bild: Jenny Wickberg
”Det kommer att ta lång tid att återställa allt”, säger Mats Runsten.

Personalbrist bromsar förbättringar

Ett steg i rätt riktning, men mycket återstår fortfarande att göra. Så sammanfattar Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, de senaste två årens regionala personalpolitik.

Det lokala kollektivavtal som satte punkt för förra årets massuppsägningar inom Region Skåne är enligt Mats Runsten ett viktig steg. Resultatet av avtalet blev kortare arbetstid för de sjuksköterskor och barnmorskor som arbetar natt eller som har blandad dag- och nattjänstgöring.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Avtalet, som innebär att heltidsarbete omfattar 32 timmar, är det bästa i sitt slag i landet, säger han.

Men bristen på sjuksköterskor gör att den utlovade förbättringen av helgtjänstgöringen inte har kunnat hållas på alla avdelningar. Mats Runsten varnar för att även andra förbättringsåtgärder kan komma att hindras av personalbristen. En sådan är resursteamet som ska utgöra vikariepool.

– Jag tror inte att de kommer att kunna rekrytera så många specialister som behövs för att täcka alla sektorer. Regionen kommer nog därför att vara fortsatt beroende av bemanningsföretag, säger han.

Att fler undersköterskor ska rekryteras är Vårdförbundet kluvet inför.

– Fler händer behövs i vården men undersköterskor kan aldrig gå in i stället för sjuksköterskor, som har en helt annan utbildning, säger Mats Runsten.

En riktning som ser bättre ut

Henrik Fritzons (S) kritik, om att massuppsägningarna skulle kunna tolkas som ett problem för Vårdförbundet, avfärdar han.

– Sjuksköterskor som är missnöjda med sina arbetsvillkor har all rätt att säga upp sina tjänster. De tillhör en grupp som efterfrågas både av landsting, kommuner och privata företag. Det finns ingen anledning för dem att välja något de inte tycker är bra nog.

Enligt Mats Runsten har Region Skånes personalpolitik börjat gå i en riktning som ser bättre ut.

– De har fört en tuff personalpolitik länge, vilket har lett till att de har haft svårt att behålla och rekrytera personal. Det kommer att ta lång tid att återställa allt.