Nyheter.

2016-08-19 06:01
  • Sverige har bland den lägsta ­barnadödligheten och mödradödligheten i världen. Men forskning visar på stora skillnader. Bild: Fernando Antonio/AP/TT
    Sverige har bland den lägsta ­barnadödligheten och mödradödligheten i världen. Men forskning visar på stora skillnader.
  • Marie ­Köhler.
    Marie ­Köhler.
  • ­Christina Merker ­Siesjö.
    ­Christina Merker ­Siesjö.

Nytt Malmöinitiativ för jämlik förlossningsvård

Ideellt och offentligt i samarbete


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Yalla trappans nystartade projekt Yalla Sofielund har fått pengar från Europeiska socialfonden för att börja utbilda kulturdoulor.

– En del pengar har även trillat ner till Region Skåne från regeringens satsning på mödrahälsovård, säger Marie Köhler, barnhälsoöverläkare och chef för kunskapscentrumen barnhälsovård och kvinnohälsa i Skåne.

Kunskapscentrum kvinnohälsa och Yalla Sofielund planerar just nu, tillsammans med Födelsehuset i Göteborg och andra vårdaktörer i Region Skåne, hur det ideella-offentliga samarbetet ska se ut.

Vården bär fortfarande ansvaret

När motsvarande projekt startade i Göteborg fanns en misstänksamhet mot att släppa in personer i vården som inte har vårdutbildning. Även forskaren Birgitta Essén är i dag tveksam till om doulor är rätt väg att gå.

– Det är en god tanke, men det är lite som att gå över ån efter vatten. Det här ska förlossningsvården jobba med, inte lägga ut på outbildad personal. För mig är det ologiskt.

Enligt Christina Merker Siesjö har förlossningsvården i Skåne en annan syn på saken.

– När vi hade vårt första möte i mars så fanns det ett jättestort intresse, och de vill att vi ska börja så snart som möjligt. Behoven är jättestora, säger Merker Siesjö och tillägger att kulturdoulorna inte ska ta över ansvar eller arbetsuppgifter från vare sig auktoriserade tolkar eller vårdpersonal, utan fungera som ett komplement.

Barnhälsoöverläkaren Marie Köhler menar att vården behöver bli bättre på att öppna upp sig för att ta tillvara andras engagemang.

– Det är bra att människor hjälper till och kan ge ett socialt stöd. Många av dessa kvinnor inom förlossningsvården har i dag ingen man eller väninna som kan följa med eller hjälpa dem. De har inget stöd.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Relaterade artiklar