Nyheter.

2017-09-08 06:00
  • Ebba Wilhelmsson, Johan Aronsson och Anna Morgardt är medlemmar i Blomkåls­kollektivet, som är ett av många företag i inkubatorn Stadsbruk. Bild: Jenny Wickberg
    Ebba Wilhelmsson, Johan Aronsson och Anna Morgardt är medlemmar i Blomkåls­kollektivet, som är ett av många företag i inkubatorn Stadsbruk.
  • Svartkål, grönkål och betor. Dahlior, eterneller, blåklint och ringblomma. På fältet vid Rosengård blommar och grönskar det som mest nu.  Bild: Jenny Wickberg
    Svartkål, grönkål och betor. Dahlior, eterneller, blåklint och ringblomma. På fältet vid Rosengård blommar och grönskar det som mest nu. 

Närodlad mat blev start för nätmarknad

Med Rekoring Malmö har en ny kanal öppnat för försäljning av mat och andra produkter. Över 2 000 Malmöbor har anslutit sig till gruppen där försäljningen görs upp på Facebook och varorna överlämnas på en parkeringsplats.

 

På ett fält på Rosengård grönskar det nu som bäst. Bland de stadsbrukare som håller till där finns Blomkålskollektivet, ett odlarkollektiv som har hittat en av sina största försäljningskanaler via Facebookgruppen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag trodde nog att vi skulle sälja mest till restaurangerna, eftersom de är så många och det där finns ett stort intresse för Malmöodlade grönsaker. Men i praktiken har vi sålt lika mycket via Rekoringen, säger Johan Aronsson, en av sju medlemmar i kollektivet.

Blomkålskollektivet är ett av de företag som i våras kom med i Stadsbruk, en inkubator för stadsodlare. Deltagarna får arrendera mark på en ounyttjad tomt vid Västra Skrävlinge och genom inkubatorn får de hjälp med de företagsmässiga delarna av verksamheten.

Ringen – en finsk modell

Det var företagarna i projekt Stadsbruk som i våras drog igång Rekoring Malmö, som snabbt växte sig stor. Modellen kom från Finland där den första rekoringen startade för några år sedan och som har spridit sig till en del orter i Mellansverige.

De producenter som är med i ringen lägger ut bilder och information om vad de har till försäljning. I Rekoring Malmö finns allt från frukt, grönsaker, blommor, kött och ägg till mjöl och deodoranter, där alltsammans ska vara framställt enligt ekologiska metoder i närområdet.

De som vill handla något gör en beställning genom att skriva in den i kommentatorsfältet. Betalningen görs också upp på förhand. Varorna överlämnas sedan på parkeringsplatsen intill Kommendanthuset, där producenter och konsumenter träffas under en timme på torsdagar.

– I och med att alla som köper och säljer träffas samtidigt på en plats så blir det lite marknadskänsla över det. Men skillnaden mot andra marknader är att du handlar allt direkt av producenter och att all försäljning har gjorts upp på förhand, säger Ebba Wilhelmsson i Blomkålskollektivet.

Problem med torka och kaniner

För Blomkålskollektivet är det första säsongen som stadsbrukare. Odlingsmässigt gick de på en nit då salladslöken torkade bort under försommaren. De har dessutom haft tuffa motståndare i områdets kaniner som gärna sätter i sig av både morötter och andra grönsaker.

Försäljningsmässigt har blommorna blivit en oväntat stor framgång.

– Vi har många damer som köper blommor. Men det är nog rätt unikt att vi kan erbjuda ekologiskt odlade Malmöblommor, säger Johan Aronsson.

En utmaning för odlarna är priset på de grödor de säljer.

– Prismässigt ligger vi i nivå med vad ekologiska varor kostar i butikerna. Det är något som vi får argumentera för i bland. Det kan vara svårt att förklara varför vi prismässigt inte kan konkurrera med stora företag som producerar sina varor långt härifrån, säger Johan Aronsson.

Ekologiskt i varje led

Det odlarna i Malmö kan erbjuda, säger de, är produkter som är ekologiska i varje del där de cyklar ut sina varor och odlar med omsorg.

– Vi vattnar med nässelvatten och använder täckdukar mot ogräset. Handlar man av oss så finns det dessutom möjlighet att ställa frågor direkt till producenten, säger Ebba Wilhelmsson.

Eva Svenning, verksamhetsansvarig för parkeringsfrågor i Malmö, känner inte till försäljningen men säger att det kan finnas rättsliga problem med verksamheten.

– Det beror på om de står på allmän mark eller tomt som ägs av någon. Om marken enligt detaljplan ska användas för parkering så är det inte tillåtet med andra verksamheter där.

Var överlämningen av varorna görs är dock inget som är hugget i sten. Där kan medlemsantalet i ringen leda fram till förändringar.

– Det finns en gräns för hur många som kan vara med. Sanno­likt kommer ringen i Malmö att delas upp i två med tiden. Var vi träffas bestämmer vi i Facebookgruppen, säger Johan Aronsson.