Reportage.

2017-09-27 06:00
Bild: Ralph Bretzer

Mi Tyler har gjort verk om prinsessa feministiskt

Efter 99 år i tystnad är det dags för en prinsessa att stiga fram och ta tag i sitt liv. Kammarmusikfestivalen Malmö chamber music avslutas i helgen med ett uruppförande av Historien om en prinsessa.

 

Verket har tonsatts av Malmökompositören Benjamin Staern och texten är skriven av Mi Tyler, författare som även hon är bosatt i staden. Urberättelsen är ”Historien om en soldat”, en rysk folksaga som år 1918 fick sitt första uppförande på scen. För musiken stod då kompositören Igor Stravinskij.

Den pendang som nu ska framföras tar vid där det tidigare verket slutar.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


– I ”Historien om en soldat” har prinsessan en stum roll. Hon finns bara med som ett verktyg i berättelsen, säger Mi Tyler.

I ”Historien om en prinsessa” har prinsessan huvudrollen och hon stiger fram som en kvinna med både kraft och mod.

– I äldre litteratur är det ofta så att kvinnorna får stå tillbaka. Jag gör en modern och feministisk tolkning, säger Mi Tyler.

Möter djävulen

”Berättelsen om en soldat” handlar om en man som kommer tillbaka efter att ha deltagit i ett krig. Han möter djävulen som förhandlar sig till den unge mannens violin och själ. I utbyte får soldaten en bok som ger honom kunskap nog att bli både rik och mäktig. Efter tre dagar i helvetet återvänder soldaten, men inser att det gått tre år i jordelivet. Han förvisas från sin by, där alla ser honom som ett spöke. Tack vare boken kan han bygga upp en ny tillvaro, där han får både prinsessan och kungariket. Berättelsen slutar med att soldaten dumt nog att återvänder ännu en gång till hembyn. Med sig har han prinsessan, som blir lämnad ensam då soldaten nu förvisas till helvetet för alltid.

I berättelsens fortsättning kommer även prinsessan att frestas av djävulen.

– Hon får erbjudanden men står emot, säger Mi Tyler.

Musiken som uruppförs har komponerats av Benjamin Staern, som har valt att tolka berättelsen med inslag av en rad olika musikaliska genrer, som funk, marsch, koral och symfonisk rock.

– Här finns också djävulens vals som börjar i tretakt och sedan spårar ur och spelas i tvåtakt, säger han.

När det gäller uppsättningen av instrument har han valt att i stort sett hålla sig till samma som i urverket.

– Stravinskij skrev stycket under brinnande krig, och fick därför förhålla sig till de ramar som fanns då, säger Benjamin Staern.

Premiär på Palladium

På lördag är det det premiär på Palladium. Föreställningen börjar med ”Berättelsen om en soldat” och fortsätter med den nyskrivna pendangen. Texten till de båda verken, som inte sjungs utan berättas, framförs av Pernilla August.

Mi Tyler, som tidigare har publicerat barnböcker och noveller, kommer att sitta med i publiken.

– Jag är ingen scenpersonlighet, så för mig passar det bra att inte behöva vara den som står där framme. Samtidigt känns det både fascinerande och skrämmande att sitta där som en del av den övriga publiken, säger hon.

För Mi Tyler är skrivandet det sätt hon helst uttrycket sig genom. Nästa steg i hennes författarkarriär kommer att bli en novellsamling, där hon redan har ett förlag i ryggen. Men hon hoppas även på att få fortsätta skriva både för barn och libretton till musik.

– Som författare känner jag att andra gärna vill kunna sätt mig i ett fack, där jag ska bestämma mig för vilken typ av skrivande jag ska ägna mig åt. Men för mig är de här tre områdena lika intressanta. Jag vill fortsätta med dem alla, säger hon.

”Berättelsen om en prinsessa” kommer att leva vidare, även efter Malmöfestivalens slut. Mi Tyler står själv för en engelsk översättning av verket. Det är redan klart att verket ska uppföras på en festival i Berlin nästa år. Men också från England har man visat intresse.

– Det känns kul om hon får leva vidare, säger Mi Tyler.

Medverkande:

Pernilla August, berättare

Håkan Hardenberger, trumpet

Baiba Skride, violin

Colin Currie, slagverk

Janne Johansson, kontrabas

Johnny Teyssier, klarinett

Sebastian Stevensson, fagott

Olle Elfström, trombon

Lucas & Arthur Jussen, piano