Nyheter.

2017-09-15 06:00
  • Delal Barwari drömmer om att bli polis. I bagaget har hon en stor målmedvetenhet och goda språkkunskaper, bland annat i kurdiska. Bild: Jenny Wickberg
    Delal Barwari drömmer om att bli polis. I bagaget har hon en stor målmedvetenhet och goda språkkunskaper, bland annat i kurdiska.
  • Kalle Bjelkefelt, utbildningsledare och lärare, hjälper Nasim Watanwall med en uppgift.   Bild: Jenny Wickberg
    Kalle Bjelkefelt, utbildningsledare och lärare, hjälper Nasim Watanwall med en uppgift.
  • Raif Memic´ växte upp på Rosengård. Nu vill han gärna återvända till området som polis. Bild: Jenny Wickberg
    Raif Memic´ växte upp på Rosengård. Nu vill han gärna återvända till området som polis.

Många frågetecken kring den nya polisutbildningen

Vårterminen 2019 ska den första kullen polisaspiranter börja sin utbildning i Malmö. Det har justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons (S) utlovat. Men i kölvattnet till hans utspel finns obesvarade frågor.

 

Arbetet med att bereda mark för en ny polisutbildning i Malmö pågår redan, där en arbetsgrupp med representanter för polisen, högskolan och Malmö stad har bildats. Samtliga i gruppen är positiva till att satsningen blir av. Men enligt Mats Carlsson, biträdande polischef i Malmö, finns det frågetecken som först behöver rätas ut.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Det är inte fullt så enkelt som politikerna vill påskina, säger han.

Det som komplicerar saken är att den nuvarande utbildningen drivs som en uppdragsutbildning. Det innebär att det är polismyndigheten och inte politikerna som har rätten att besluta. Vad som också finns är ett beslut som togs av inrikesminister Anders Ygeman (S), precis innan han tvingades avgå, om att polisutbildningen ska göras om till en högskoleutbildning, som då får en annan huvudman.

– Tills något annat beslut fattas så är det det som gäller. Det är därför viktigt att politikerna sätter ner foten och berättar hur de vill ha det, säger Mats Carlsson.

Inget tänkbart hinder

Kommunalrådet Katrine Stjernfeldt Jammeh (S), som också sitter med i arbetsgruppen, ser inte att frågan om uppdragsutbildning eller högskola som ett tänkbart hinder.

– Morgan Johansson har lovat att satsa de pengar som behövs i höstbudgeten. Jag har själv varit i kontakt med polischef Dan Eliasson som säger att finns det bara resurser så trycker han på startknappen. För mig känns det därför säkert att satsningen blir av, säger hon.

Fler frågor att reda ut är hur många utbildningsplatser som behövs och var skolan ska ligga.

Den snabba start som aviserats talar enligt Katrine Stjernfeldt Jammeh för att utbildningen kommer att dras i gång i redan befintliga lokaler. Men var dessa bör ligga har hon inte några synpunkter på.

– Det är något som högskolan och polisen får diskutera sig fram till.

Nå ut till nya grupper

Genom att förlägga utbildningen till Malmö finns det en förhoppning om att också nå ut till nya grupper.

– Vi måste bli bättre på att spegla hela befolkningen, och behöver större mångfald. Att placera en polisskola i Malmö är då en viktig signal. Vi vill att ungdomarna i Malmö som funderar över vad de vill göra med sina liv ska se polisyrket som ett alternativ, och visa att det är ett område som det nu satsas mycket på, säger Morgan Johansson (S).

Att fler utbildningsplatser behövs är det enligt honom ingen tvekan om.

– Vårt mål är att öka antalet anställda inom polismyndighet med 10 000 personer till år 2024. Många av dem kommer att vara poliser, som behöver utbildas.

Rosengård är ett område som har nämnts som en bra plats. Men ministern vill inte ta ställning till frågan om placering.

– Det är en fråga som jag överlämnar till Malmö högskola och polismyndigheten, säger Morgan Johansson (S).

Den snabba starten, då utbildningen ska ta emot de första aspiranterna våren 2019, talar för att utbildningen ska fortsätta som en uppdragsutbildning. Men Mats Carlsson ser poänger med att fullfölja Anders Ygemans linje och i stället välja att göra det till en permanent högskola.

– Det hade kunnat bidra till att höja statusen, säger han.

Genom att lägga utbildningen i Malmö hoppas man kunna locka fler sökande från närområdet, som kan bidra med både språkkunskaper och kännedomen om hur staden fungerar. Men Mats Carlsson pekar på att det även ur andra aspekter finns behov av att bredda urvalet.

– De flesta som söker till polisutbildningen är mest intresserade av att arbeta med blåljus, samtidigt som vi har brist på utredare. Inom myndigheten pågår därför en diskussion om att vi även på den punkten behöver locka till oss nya typer av sökande. En polishögskola hade också kunnat locka dem som vill forska eller arbeta med annat än blåljus, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Idén om att inrätta en polishögskola på Rosengård presenterades första gången 2005 i en motion av riksdagsledamoten Tobias Billström (M). Han motiverade valet av placering med att en polishögskola i området skulle kunna bidra till att minska utanförskapet.

”Aspiranternas närvaro skulle aktivt kunna bidra till att bilden av polisyrket som något positivt befästs”, skrev han.

Han konstaterade också att Rosengårds särart med många språk och etniska grupper kan bidra till en breddad rekrytering.

”Argumenten håller lika bra än i dag”, säger han.