Nyheter.

2016-05-20 07:21
  • Forskarna Karl Kronkvist och Anna-Karin Ivert tillsammans med Hjalmar Falck, utvecklingsledare för område Innerstaden. Bild: Jenny Wickberg
    Forskarna Karl Kronkvist och Anna-Karin Ivert tillsammans med Hjalmar Falck, utvecklingsledare för område Innerstaden.
  • Från elvatiden på dagen pågår försäljningen av knark öppet på torget, intill barnens lekplats. Bild: Jenny Wickberg
    Från elvatiden på dagen pågår försäljningen av knark öppet på torget, intill barnens lekplats.
  • Seved är fullt av skarpa kontraster, där grov kriminalitet sker öppet i ett område som annars andas småstadsidyll. Bild: Jenny Wickberg
    Seved är fullt av skarpa kontraster, där grov kriminalitet sker öppet i ett område som annars andas småstadsidyll.

Krismöten om Seveds ökade kriminalitet

Ökad kriminalitet i bostadsområdet Seved i Malmö har fått boende och aktörer att samlas till två krismöten. Larmen om hot och öppen knarkförsäljning på torget gör att polisen tänker om och avbryter den minskade bevakning som var planerad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Vi har dåligt med folk och hade tänkt nöja oss med att låta patrullbilar bevaka området i sommar. Vår bild var att situationen hade blivit bättre, även om det fanns mycket kvar att göra. Men planen ändras nu, så vi kommer att fortsätta störningsverksamheten som tidigare under sommaren, säger kommunpolis Carl-Axel Andersson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


I slutet av april informerade polisen politikerna i stadsområdesnämnden om att situationen i Seved hade förbättrats. Tecken på detta var att man inte hittade lika mycket narkotika i trappuppgångar och tvättstugor. 

För dem som bor och arbetar i området kom beskedet om att polisbevakningen skulle dras ner som en chock, då deras uppfattning är att kriminaliteten tvärtom har förvärrats.

– Man blir förbannad när man hör att polisen påstår att det har blivit lugnare här. De kriminella i området beter sig ju värre än tidigare. I ett sådant läge hade man förväntat sig att polisen ökade sin närvaro. Men vad de gör är att de sätter upp några kameror och sedan drar sig undan, säger en av dem som har deltagit på den senaste tidens krismöten.

Sedan polisen satte upp bevakningskameror vid Rasmusgatan, som tidigare var det kriminella gängets huvudtillhåll, har den illegala verksamheten flyttat till Sevedplan ett stenkast bort. Enligt flera boende i området sker nu droghandeln helt öppet. De som håller till på torget har samtidigt blivit alltmer aggressiva och hotfulla.

Lite ljusskygga

– På Rasmusgatan var de fortfarande lite ljusskygga. Nu döljer de inte något utan handlar helt öppet med droger och annat, säger en boende.

Några av dem som har hållit till i Seved har dömts till fängelsestraff, men deras platser har snabbt fyllts på med kriminella från andra stadsdelar. Gänget på Sevedplan består av 10 till 15 personer. Rekryteringen av unga pågår ständigt och en grupp med småkillar används för att utföra småärenden och spana efter polisen.

Hjalmar Falck, utvecklingsledare för stadsdelen och kontaktperson för Fastighetsägare Sofielund, kallade till mötet med polisen, i hopp om att få till långsiktiga åtgärder.

– Situationen här är extraordinär med knarkhandeln som pågår dag ut och dag in, och som leder till att en hel stadsdel blir stigmatiserad, säger han.

Utsatta för gängen

Alla som driver verksamhet kring torget har på ett eller annat sätt blivit utsatta för gängen.

– De hotar, beter sig allmänt hotfullt och kallar tjejer för horor, säger en boende som hellre går ett varv runt kvarteret än passerar torget under sin väg hem.

Att kriminaliteten nu bedrivs helt öppet på torget innebär dessutom att det sker framför ögonen på de barn som leker på förskolans uteplats och lekplatsen intill.

Det är en absurd situation där man ser och hör de lekande barnen, samtidigt som man ser vad de här killarna håller på med, säger en.

För dem som driver företag och verksamheter i området har situationen blivit alltmer ohållbar.

Det är ingen här som inte har funderat på att lägga ner eller flytta. Men gör vi det så dör hela Seved och det är inte till nytta för någon, säger en företagare.

Läs vidare på nästa sida

Fakta

Polisen beslag i området de senaste åren:

5 kilo cannabis
100 gram kokain
500 gram amfetamin
7 vapen
500 patroner

Seved är med på listan över de 15 områden i Sverige som klassas som särskilt utsatta. Det som kännetecknar de särskilt utsatta områdena är att där finns parallella samhällsstrukturer och att polisen har svårt att fullfölja sitt uppdrag. I områdena finns också en hög koncentration av kriminella och de fungerar som en grogrund för religiös extremism.

Fastighetsägare Sofielund: en förening för fastighetsägare, andra aktörer och boende, som tillsammans arbetar för att utveckla området. Fastighetsägarna bidrar även ekonomiskt.