Nyheter.

2017-11-21 10:22
Programmerarna Emma Lilliestam och Ester Daniel Ytterbrink  brinner båda för sina yrken, men brottas med att branschen är mansdominerad. Nu arrangerar de en konferens för kvinnor och transpersoner.   Bild: Jenny Wickberg
Programmerarna Emma Lilliestam och Ester Daniel Ytterbrink brinner båda för sina yrken, men brottas med att branschen är mansdominerad. Nu arrangerar de en konferens för kvinnor och transpersoner.  

Konferens banar väg för it-världens minoriteter

När it-konferensen Ada-conf hålls på Media evolution city på lördag är det bara kvinnor och transpersoner som är välkomna. Syftet är att bana väg för dem som normalt är i minoritet ute på sin arbetsplatser. Men fokus för konferensen är programmering, och inte genusfrågor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Våra föredrag och workshoppar är inriktade på sådant som får oss att utvecklas inom vårt yrke som programmerare. Den som vill prata om varför en sådan här konferens behövs får komma till andra evenemang, säger Ester Daniel Ytterbrink, en av konferensens arrangörer.

Ester Daniel Ytterbrink och Emma Lilliestam, konferensens andra arrangör, är verksamma som programmerare. De älskar och brinner för sina yrken, men de har också upplevt hur de redan från start har fått brottas med det faktum att de är kvinnor i en manligt styrd värld. Med Ada-conf vill de därför skapa ett forum där kvinnor och trans-personer får chansen att lära och utvecklas utan att behöva störas av detta faktum. Att deras konferens inte har något utrymme för en diskussion kring genus och andra frågor, är ett medvetet val.

– Att ständigt behöva diskutera varför feminismen behövs tar tid. Diskussionen är viktig men kan bidra till att kvinnor hamnar i underläge, eftersom deras manliga kollegor kan lägga hela sitt fokus på sådant som gör dem skickligare i sitt yrke. Det är därför vi vill verka feministiskt, utan att därför behöva uttala att det är det vi gör, säger Ester Daniel Ytterbrink.

”Två riktiga toppnamn”

De har båda tidigare erfarenhet av att arrangera konferenser. Men med Ada-conf har de skapat en konferens helt enligt egna huvuden. Det hela har dessutom gått på rekordtid, där startskottet för planeringen gick sex veckor innan konferensen skulle äga rum.

– Trots den korta planeringstiden har vi två föredragshållare från USA, två riktiga toppnamn, som reser hit bara för att medverka hos oss. Hade du sagt det till mig för ett par veckor  sedan hade jag inte trott på det, säger Emma Lilliestam.

Att planeringen har gått som på räls trots den korta tiden förklarar de med en bra idé och strukturerat arbete.

– Vår målsättning är dessutom att den här första konferensen inte måste bli perfekt. Eftersom vi har tänkt göra det till ett årligt återkommande evenemang så kan vi ta med oss de erfarenheter vi får till nästa gång, säger Ester Daniel Ytterbrink.

Konferensen är gratis för dem som deltar och finansieras av sponsorer. Antalet deltagare är maximerat till 150 personer, men att anmälningarna började trilla in i snabb takt redan innan programmet var klart, gör att arrangörerna mest är oroliga för att alla inte ska få plats.

– Vi ska ha en ny Ada-conf i Stockholm till våren och har planerat att ha en årlig konferens i Malmö. Men som det ser ut nu får vi kanske börja fundera över om vi inte behöver ha en konferens i Malmö till våren också, säger Ester Daniel Ytterbrink.

• Konferensen har fått sitt namn efter Ada Lovelace, 1815–1852, engelsk matematiker som skapade en algoritm som var avsedd för en maskin. Hon ses därför som världens första programmerare.

Några av program-
punkterna:

• Laura Kalbag, Storbritannien, talar om tillgänglighet i design.

• Dax Murray, USA, talar om internets styrkor och svagheter, samt hur det kom till.

Katrine Kavli, Danmark om usability testing.