Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Kasserad mat en växande bransch

Sadiyo Yusuf, Zeenath Hasan och                    Gamzegul Kinali på Rude food-restaurangen tillagar luncher och bruncher som till 95 procent består av överbliven mat.
Sadiyo Yusuf, Zeenath Hasan och Gamzegul Kinali på Rude food-restaurangen tillagar luncher och bruncher som till 95 procent består av överbliven mat. Bild: Bild: Simon Lundh

ETC Malmö.

Matsvinnsrestaurangen Rude Food visar vägen för hanteringen av den enorma mängd ätbar mat vi slänger varje år i Malmö. Även om kommunen är medveten om problemet är det fortfarande privata initiativ som gör i alla fall en liten skillnad, från dumpstring till ett företag som levererar mat motsvarande 500 000 måltider varje år till kyrkor.

I Paris måste matbutiker enligt lag donera osåld mat som inte blivit dålig till frivilligorganisationer. I England har butikskedjan Morrisson på eget bevåg bestämt samma sak. I Sverige har Coop börjat sälja ”fula” grönsaker. Matsvinn är på tapeten mer än någonsin och i Malmö har medvetenheten också ökat. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Malmö!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00