Sport.

2017-11-08 06:00
”Denna match skapades verkligen fotbollsmagi. Vi hade kul och spelade vackert”, berättar Louise Berg om segern över Malmöpolisen.  Bild: Volodya Vagner
”Denna match skapades verkligen fotbollsmagi. Vi hade kul och spelade vackert”, berättar Louise Berg om segern över Malmöpolisen.

”Idrott är politik och detta har varit en kamp”

För två veckor sedan skrevs en liten bit svensk fotbollshistoria på en konstgräsplan i västra Malmö.

”Hon tar bollen, dribblar förbi tre, fyra poliser, och bara skjuter, rätt upp i krysset från långt håll. Målvakten bara tittade, den var otagbar.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Anna Oehme blir fortfarande exalterad när hon tänker på det avgörande målet. Svarta Stjärnan, Sveriges kanske enda anarkistiska damfotbollslag, hade för första gången lyckats besegra sina ärke­rivaler – Malmöpolisens egna damlag. Den 36-åriga personal­planeraren har varit med i laget sedan det startades av ett gäng vänsterorienterade fotbollsfantaster för tio år sedan.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Det är något speciellt för vårt lag att vinna mot polisen. Det har alltid varit lite tufft både fysiskt och psykiskt. De är starka. Men också att ena dagen träffas på olika sidor vid exempelvis en utvisning, till att nästa dag spela fotboll. Idrott är politik och detta har varit en kamp.

Svarta Stjärnan är ett unikt fenomen, och det är inte konstigt att det uppstår lite extra glöd i matcher mot polisen. Medan flera av lagen i Malmös Korpenliga representerar olika yrken, såsom polisen, tandläkare och Pågenarbetare, har ”de Svarta” en politisk identitet, som präglas av solidaritet, jämlikhet och feminism.

Namnet godkändes inte

I början ledde lagets rebelliska inställning till friktion med Korpen. När laget skulle först döpas till ”Vi är fitta!” vägrade ligan gå med på det, och föreslog i stället ”FC Pussy­cat Dolls”. Tills slut enades man om det nuvarande namnet. Men laget handlar om mer än symbolik, och dess ickehierarkiska praktik är något som även Korpen har kommit att uppskatta.

– Efter varje match tar vi en runda, där alla spelare kan säga något, berättar Anna Oehme. Detta för att alla ska få utrymmet att prata, inte bara den som ropar först och högst som det annars kan vara, fortsätter hon.

Svarta Stjärnan har aldrig haft någon lagledare mer än på papper, och matchansvaret roterar. Enligt Anna Oehme har denna struktur gjort det möjligt att spelare kunnat ta paus eller föräldraledigt utan att allt faller. Detta har bidragit till att laget bestått i ett årtionde, medan andra lag har försvunnit när deras lagledare lämnat. För tio år sedan fanns det uppemot 15 damlag som spelade i Korpen, numera är det bara hälften så många.

”Skapade fotbollsmagi”

Samtidigt som likhetstanken som ligger till grund för Svarta Stjärnans platta organisationsform gjort dem till ett stabilare lag i längden, har den även gjort det tuffare att besegra vissa av de konventionella lagen. Medan polisen haft spelare som bland annat den tidigare landslagsstjärnan Frida Nordin, hade flera av anarkistdamerna aldrig spelat fotboll innan de gick med i Svarta Stjärnan.

För Louise Berg, som satte det avgörande målet mot polisen, är detta väsentligt.

– Vi kämpar, vi peppar, vi lirar fin fotboll. Alla är lika viktiga och behövs för detta. Denna match skapades verkligen fotbollsmagi. Vi hade kul och spelade vackert, berättar hon.

Anna Oehme tycker att segern har en viktig symbolisk betydelse, eftersom den visar att kampen alltid fortsätter.

– Det kanske tar tio år, men till slut kommer en vinst. Man ska inte ge upp, säger hon och skrattar.