Nyheter.

2017-01-13 05:45
Mellandagsrea på Myrorna i Malmö.  Bild: Jenny Wickberg
Mellandagsrea på Myrorna i Malmö.

Ideologierna bakom handeln

Den som handlar i en second hand-butik eller skänker kläder och saker  kanske inte alltid är medveten om vilka värden eller ideologier som står bakom organisationen. Följande organisationer har samtliga 90-konto och kollektivavtal. Men när de gäller bakomliggande värderingar skiljer det sig mer.

Myrorna drivs av Frälsningsarmén och ett mål är som de själva skriver att förkunna Jesus evangelium. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Stadsmissionen Skåne, grundades för 100 år sedan, har verksamhet som enligt stadgarna ”vilar på kristen grund”. I styrelsen sitter flera personer från Svenska kyrkan och Lunds stift. Pengarna från deras butiker används till projekt på hemmaplan. 

Erikshjälpen har ett fokus på barnrättsperspektiv. Stadgar talar om kristen och humanitär verksamhet. Arbetet påbörjades av blödarsjuke Erik Nilsson i Småland. Och själva organisationen grundades 1967, året efter att Erik dog. Har ofta samarbete med Pingstkyrkan när det gäller second-handbutikerna.

Tar inte politisk ställning

Röda korset beskriver sig som världens främsta katastroforganisation. Grundades för att hjälpa dem som sårades på slagfältet utan att göra skillnad på vilken sida de stred på. Därför viktigt att organisationen inte tar ställning i fråga om politik, etnisk tillhörighet, religion eller ideologi. 

Emmaus Björkå, baserad på Emmaus-rörelsen, grundad i Frankrike av munken abbé Pierre. Emmaus Björkå beskriver sig som politisk, men inte partipolitisk, vilande på socialistisk grund och för kamp mot ockupation och frihet. Det märks också i vilka länder organisationen stöttar. 

Fakta

Om du ska skänka – till vem? Vad stöttar de olika organisationerna för projekt? Lättast att titta på deras hemsidor. Verksamhetsberättelser och årsredovisningar innehåller också information.