Nyheter.

2017-03-24 05:09
Kerstin Szeker Frenning tar tjänstledigt för att tillfälligt återgå till jobbet som psykiatrisjuksköterska. Bild: Privat
Kerstin Szeker Frenning tar tjänstledigt för att tillfälligt återgå till jobbet som psykiatrisjuksköterska.

Hon får sänkt lön som sjuksköterska

Kerstin Szeker Frenning tar i sommar tjänstledigt från sitt jobb som vårdlärare för att tillfälligt återgå till jobbet som psykiatrisjuksköterska. Hon gör det för att upprätthålla sin kompetens som vårdlärare. Men priset hon får betala är både sänkt lön och sämre arbetstider.

– Brutto minskar min lön med ungefär 1 500 kronor, trots att jag som sjuksköterska inom slutenvården får både ob och ett annat tillägg som är på 1 500, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dåliga arbetsvillkor och löner som inte matchar kompetensen är orsaker som bidrar till att många sjuksköterskor väljer att byta yrke. Men för Kerstin Szeker Frenning var det inte missnöje som fick henne att byta yrkesbana. Hon trivdes bra som distriktssköterska, där hon hade bra arbetstider och fick arbeta självständigt. När hon började vidareutbilda sig i pedagogik så var det med tanken att hon skulle fortsätta sitt tidigare jobb, men ville höja sin kompetens. 

”Inte svårt att tacka ja”

När utbildningen var klar fick nyfikenhet i kombination med bättre villkor henne att vilja prova arbetet som vårdlärare.

– Jag fick erbjudande om ett jobb med högre lön, så det var inte svårt att tacka ja, säger hon.

Det är nu ungefär 15 år sedan hon bytte yrke. För att hålla sig ajour med sjukvården har hon tidigare återgått till att arbeta som distriktsköterska under somrarna. Nu ska hon för första gången på många år arbeta som psykiatrisjuksköterska, vilket hon också är utbildad till.

Betalar ett högt pris

Hon ska i tre månader arbeta på en psykosavdelning i Lund. Utöver sänkt lön väntar en period med helg- och kvällstjänstgöring. Den förbättring som genomfördes för personalen i Region Skåne, där helgtjänstgöringen minskades från två av fyra helger till två av fem, fungerar inte i praktiken.

– Jag kommer att få arbeta varannan helg. Bristen på personal har gjort att de fick återgå till det gamla systemet, säger hon.

Hon tar sommarjobbet för att vara uppdaterad kring den vård hon annars undervisar om. 

– Jag väljer tre månaders tjänstledigt, inte mer, för jag vill inte förlora mer pengar, säger hon.