Nyheter.

2014-11-14 06:00
Högtidsdräkt. För Alpha Kanté slutade den planerade kvällen på restaurang Harrys redan vid dörren. Han nekades att komma in. Enligt vakten såg hans senegalesiska högtidsdräkt ovårdad ut. Bild: Susanna Nygren 
Högtidsdräkt. För Alpha Kanté slutade den planerade kvällen på restaurang Harrys redan vid dörren. Han nekades att komma in. Enligt vakten såg hans senegalesiska högtidsdräkt ovårdad ut.

Han hade finkläder på sig – blev inte insläppt på Harrys

Malmö Alpha Kanté var finklädd men fick inte komma på in på restaurang Harrys. Det var som en käftsmäll. "Jag hade på mig en högtidsdräkt från Senegal", säger Alpha Kanté. 

Alpha Kanté hade tagit på sig sina finaste kläder, en senegalesisk festkostym, och skulle gå ut. Han gick till restaurang Harrys på Södergatan. Men där blev det stopp. Kläderna passade inte. 

– Jag blev jätteupprörd. Det är en kränkning mot hela min stam, säger Alpha Kanté.

Dräkten är inte vilket plagg som helst. Den används vid ceremonier och är dyrbar – runt 5 000 kronor. För Alpha Kanté var det frustrerande att se hur andra gäster i jeans och gympaskor kom in på restaurangen. 

Hävdade ovårdad klädsel

Alpha Kanté anmälde Harrys för diskriminering och för en vecka sedan hölls en muntlig framställan i Malmö tingsrätt. 

– De menar att hans klädsel var ovårdad, säger Karin -Henrikz, jurist, Malmö mot diskriminering. 

Restauranger får ha regler om klädsel men reglerna får inte drabba någon på grund av etnicitet. 

– De måste ha förstått att det var en afrikansk dräkt, säger Karin Henrikz.

Kvällen slutade riktigt dåligt för Alpha Kanté som dröjde sig kvar för att få en förklaring. När han vägrade att gå tillkallades polis som grep honom. I samband med gripandet skadade han sin arm så illa att den bröts. Han satt sedan i arresten i fem timmar innan någon körde honom till akuten. Alpha Kanté anmälde händelsen men åklagaren valde att lägga ned med motiveringen att det inte gick att fastställa att skadan hade skett genom oaktsamhet.

”Rasism ligger bakom”

Alpha Kanté hoppas att han ska få rätt mot restaurang Harrys. Han menar att även andra svarta råkar ut för den här typen av agerande. 

– Hade jag varit vit hade det inte varit några problem att komma in. Det är rasism som ligger bakom det här.

ETC Malmö har sökt ledningen för Harrys för en kommentar.