Nyheter.

2017-09-22 06:00

Gård utan grönska för förskolans barn

Felix, två år, är inne på sin andra förskola i Malmö. Han har gått från Triangelns takförskola till Almens förskola med uteplats på marken. I båda fallen hör det till sällsyntheterna att barnen kommer ut i andra miljöer.

 

– På båda förskolorna har det varit utflykt ungefär en gång i veckan. Det förra dagiset brukade gå till Pildammsparken och på det nuvarande går de ofta till en större lekplats, säger Felix mamma Joanna Wiberg.

Att barnen skulle komma ut i ren natur under tiden de vistas på förskolan, är enligt henne antagligen inte att tänka på.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det har inte hänt någon gång och det finns ju inte heller mycket natur att tillgå runt Malmö. Jag antar att det är priset man får betala för att bo kvar i staden, säger Joanna Wiberg, som inte är nöjd men som känner att hon får acceptera läget.

”Ser det som ett minimikrav”

På nya förskolan finns brädor, plaströr och annat material ute, som barnen kan leka och bygga med. Det är en fördel framför gamla förskolans uteplats, där enda aktiviteten var att cykla runt på hårda ytor. Men Joanna Wiberg ser bristen på grönska som ett problem.

– Att det finns grönska som gör att barnen kan vara i skuggan ser jag som ett minimikrav. Alla vet att det är skadligt för barn att vara för mycket i solen. Det behöver inte vara träd, men det borde åtminstone finnas en pergola med växter som ger skydd, säger hon.

Fotnot: Almens förskola är inte en av dem som beröras av rättstvisten.