Nyheter.

2015-07-10 07:11
Bild: Georgia Southern

Fri surf – politikerlöftet som kom av sig

För inte speciellt länge sedan såg det ut som att gratis uppkoppling snart skulle bli vanligt i de skånska kommunerna. Ett supervalår och en påbörjad utredning senare tycks läget vara ett helt annat.

Det som satt andra kommuners satsningar på gratis nätverk på sparlåga är Helsingborgs kommun som med sina fria surfzoner utmanat både lagen och de kommersiella telekombolagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Strax innan förra årets val förde Mikael Damberg, som skulle komma att bli innovationsminister i den nya regeringen, fram ett tungt budskap: Socialdemokraterna ville se gratis wifi i alla landets kommuner.

Ute i kommunerna fanns det också gott om planer och lokala vallöften som tycktes utlova just det.  Men i de flesta fall är det fortfarande bara löften.

Satsning i Helsingborg

Helsingborgs kommun är ett undantag. Stadens fria trådlösa nätverk har varit igång sedan sommaren 2013. Satsningen är också en av landets mest omfattande. Ett trettiotal accesspunkter i staden ger invånare och besökare möjlighet att surfa gratis på en rad offentliga platser.

Men Helsingborgs kommuns satsning har förutom att serva 41 300 användare med uppkoppling det första året också dragit till sig annan uppmärksamhet. Under hösten 2014, strax efter att Socialdemokraterna vunnit valet, valde konkurrensverket att börja undersöka om Helsingborgs kommun inte konkurrerade orättvist med privata internetleverantörer.

I förlängningen kan utredningen leda till att Helsingborgs satsning förbjuds. Det tyder i så fall på att andra kommuner inte heller kommer att få erbjuda uppkoppling i någon större skala.

Tills utredningen är klar har en lång rad andra kommuner lagt sina liknande satsningar på is. Samlingsorganet Sveriges Kommuner och Landsting rekommenderar kommunerna att avvakta. Visar det sig att det är ett brott mot konkurrenslagen att erbjuda kommunal uppkoppling kan kommunen fällas i domstol.  

”Inget hot mot privata aktörer”

Joakim Jardenberg är internetchef i Helsingborgs kommun. För honom är den fria uppkopplingen en demokratifråga, och att konkurrensverket – som lyder under innovationsminister Damberg – utreder deras satsning kallar han glädjelöst för ”en kul twist”.
Men han låter mer trött än orolig.

– Det som jag tycker är den stora utmaningen är att processen är så fruktansvärt långsam. För vår del gör det inte så mycket, men det finns många kommuner som väntar på att få komma igång.

Enligt Jardenberg ska Helsingborgs trådlösa uppkopplingar inte vara något hot mot privata aktörer, bland annat eftersom att hastigheten är begränsad till 5 megabit/s. Det ska i stället ses som en kompletterande service för besökare, men kanske framför allt för de kommuninvånare som inte har råd med en mobil uppkoppling. 

– Du ska kunna vara en internetansluten medborgare. Om du till
exempel vill följa partiledardebatten i en park för att du inte vill göra det hemma hos dina föräldrar, då ska det inte vara en ekonomisk fråga.

Telefonbolag välkomnar utredning

Priserna på mobila uppkopplingar har nämligen stigit. Att upphandla kommunens fria wifi med en privat internetleverantör, i stället för att ordna tekniken själv, hade blivit hundra gånger dyrare, uppskattar Joakim Jardenberg.

Om utvecklingen går åt det håll som det gjort i Helsingborg
är det ett stort problem för telefonbolagen, som får allt större del av sina intäkter från mobil datatrafik. 

Medan kommuner suckar välkomnar många av de största operatörerna konkurrensverkets granskning.

”Osund konkurrens”

För Kamran Alemdar, presschef på Tre, är priserna ett måste och den kommunala konkurrensen ett hot.

– Vi kan ju inte konkurrera på samma villkor som Helsingborgs kommun. En osund konkurrens kommer i slutändan att drabba konsumenten.

Vissa menar att era priser är för höga, vad tänker du om det?

– Vi måste ha kostnadstäckning för de investeringar vi gör.

Men även om telekombolagen säger sig välkomna utredningen, är det troligt att även de kommer att få vänta. Om det blir som Tre hoppas och konkurrensverket kommer fram till att Helsingborgs kommun faktiskt bryter mot konkurrenslagen leder det sannolikt till ytterligare år av väntan på tingsrättens beslut – och det är bara om ingen överklagar. Under tiden kan Helsingborgsborna och besökande utnyttja den fria uppkopplingen. Men i de flesta andra kommuner är löftena om gratis wifi fortfarande långt borta. 

Fotnot: ETC har sökt innovationsminster Mikael Damberg. Hans pressekreterare menar att ministern inte har tid att kommentera av kalendertekniska skäl.

Mer dataanvändning

• Sverige har den högsta användningen av mobildata per person i Europa, 1,6 GB per person och månad. Det europeiska snittet ligger på 292 MB per månad. 

• Sveriges mobildataförbrukning ökade med 900 % mellan 2009 och 2013.

• Mellan 2012 och 2013 ökade mängden data som transporterades via mobilnäten med 54 %.

Källa: Post- och telestyrelsen

Gratis i Helsingborg

• 10 så kallade surfzoner, där alla kan surfa gratis. 3 ytterligare surfzoner planeras öppna under 2015.

• 5 mbit/s är nuvarande hastighet.

• 7 000 användare anslutna samtidigt.

• Nätverket täcker 166 000 kvadratmeter (0,04 promille) av kommunens yta.

Konkurrenslagen

• Utredningen av Helsingborgs kommuns wifi inleddes den 29 oktober på konkurrensverkets initiativ.

• Konkurrensverket utreder Helsingborgs trådlösa nätverk enligt 27:e paragrafen i konkurenslagens tredje kapitel.

• Om utredningen kommer fram till att kommunen bryter mot lagen kan man antingen förbjuda hela verksamheten, eller delar av den. 

• Andra kommuner som misstänks bryta mot konkurrenslagen på liknande sett måste utredas i ett separat ärende. 

• Lagen lyder: 27 § Staten, en kommun eller ett landsting får förbjudas att i en säljverksamhet som omfattas av 1 kap. 5 § första stycket tillämpa ett visst förfarande, om detta

1. snedvrider, eller är ägnat att snedvrida, förutsättningarna för en effektiv konkurrens på marknaden, eller

2. hämmar, eller är ägnat att hämma, förekomsten eller utvecklingen av en sådan konkurrens.