Nyheter.

2017-06-22 16:06

Framtidens mat frodas på Möllan

På Möllevångstorget i Malmö är det ingen som har hört talas om Matrapporten 2017, och knappt någon som stämmer in på 10-i-topp-listan. Vad man däremot hittar är grönsaksälskare och matvisionärer.

Möllevångstorget är stället för den som vill hitta färska och närodlade råvaror billigt. ­Annette ­Lykkegaard är uppvuxen på Möllan och väljer alltid frukthandeln på torget framför de vanliga matbutikerna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag äter mest frukt och grönsaker alla dagar i veckan och jag handlar den mat jag behöver här på Möllevångstorget till jättebra pris. För 300 kronor kan du få ingredienser som räcker för en hel månad.

Hon uppskattar också själva miljön.

– Här är det liv och rörelse, alla pratar med alla och hela torget lever upp när grönsakshandeln pågår här. Det gnälls så mycket på invandrarna i alla möjliga sammanhang men man ska komma ihåg att det är tack vare dem som vi har ett sånt varierat utbud av varor, säger Anette Lykkegaard.

En köttbit med rödvinssås

På frågan om vad som är favoritmaten till vardags och helg får vi blandade svar. 

– Till vardags äter jag helst en köttbit med lite rödvinssås, säger Mira Coquard, 16 år från Malmö.

– Jag äter ofta falafel på vardagarna, på helgen har man mer tid så då blir det till exempel lasagne, säger Wilma Nilsson, också 16 år. Båda lagar ofta sin mat själva och äter gärna med familjen men säger att de också ofta äter ensamma: det beror på de andras tider och aktiviteter. 

Grönsakshandlaren Othman Alaswad, Malmö säger att han älskar mat generellt men om han måste välja blir det falafel till vardags och nästan alltid pizza på helgen. Grönsaker får han nog av i jobbet. Mohamad Qasem står och väljer ut spenat.

– Jag lagar gärna ris med grönsaker som spenat, ibland äter jag kebab. På helgen blir det pizza eller sambola.

Den enda som följer övriga ­Sveriges tio-i-topp-lista är Mikael Larsson som står vid ett blomsterstånd. 

– Jag gillar klassiska rätter, helst spaghetti och köttfärssås om det är vardag. Och så plankstek på helgen!

Lätt äta vegetariskt

En Malmöbo som tror att matrapportens teori om att biffen kommer att försvinna till förmån för vege­tariska alternativ är Tore de Mendonça Lindström.

– Jag äter mycket mindre kött nu för tiden, det blir mer och mer vegetariskt. Jag tror faktiskt att Malmö är framtiden när kommer till hur man man äter och hur ser på mat eftersom det är så lätt att äta vegetariskt här. 

Äter du aldrig kött?

– Det händer att vi har köttfest på helgerna. Då äter vi entrecôte eller något annat köttigt – men vi väljer alltid ekologisk och närproducerat.

På vardagarna blir det däremot inte lika ekologiskt utan fokus på smak och gemenskap.

– Jag brukar äta onyttiga pannkakor på morgnarna med mina grannar. Med massa onyttiga tillbehör, säger Tore.

Relaterade artiklar