Nyheter.

2016-10-21 06:00
  • För Ekolivs, där August Nilsson är engagerad, handlar förpackningsfritt om ett medvetet och hållbart val. En bonuseffekt är att kunderna gillar det.
    För Ekolivs, där August Nilsson är engagerad, handlar förpackningsfritt om ett medvetet och hållbart val. En bonuseffekt är att kunderna gillar det.
  • ”Kunderna ser vad de handlar och kan handla efter eget behov”, säger Mohamad Kafafi, som säljer förpackningsfria matvaror på Rosengård.
    ”Kunderna ser vad de handlar och kan handla efter eget behov”, säger Mohamad Kafafi, som säljer förpackningsfria matvaror på Rosengård.
  • Rowan Drury, ägare till kommande förpackningsfria butiken Gram Malmö.
    Rowan Drury, ägare till kommande förpackningsfria butiken Gram Malmö.

Förpackningsfritt – bra för miljön, sämre för allergiker

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Smidigt för kunderna

Men även om Gram Malmö blir landets första uttalat helt förpackningsfria matbutik, så är den varken först eller störst. Mohamad Kafafi driver sedan tre år en butik på Rosengård där han säljer kryddor, kaffe, nötter, torkad frukt och baljväxter i lösvikt. Han har 200–230 varor i butiken som han valde att bygga upp enligt det sätt som är brukligt i Mellanöstern.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det som fungerar där, borde också kunna fungera här, säger han.

Han tillhandahåller inga återvinningsbara förpackningar i butiken, utan varorna säljs huvudsakligen i plastpåsar. Fördelen han ser med försäljningsmetoden är att det är smidigt för kunderna.

– De ser vad de får och det är färska produkter utan tillsatser. De kan sedan köpa så mycket de behöver, helt efter eget behov.  Har någon med sig egna förpackningar att lägga varorna i, så går det bra.

Ekolivs i Malmö är en liten butik som sedan tio år drivs av ett kooperativ med 25 medlemmar. Butikens sortiment är till vissa delar förpackningsfritt.

– Vi säljer sådant som vi medlemmar själva vill kunna handla, säger August Nilsson, som är en av medlemmarna.

I lösviktssortimentet finns frukt, grönsaker, ägg, gryner, nötter och mandlar av olika slag. En specialitet är att man kan mala mjöl i butikens egen kvarn.

– Det är många som uppskattar att kunna handla hem färskt nymalet mjöl till brödet eller pannkakorna, säger August Nilsson.

I butiken finns också flytande tvättmedel, handdiskmedel och tvål i lösvikt. Till torrvarorna finns det papperspåsar för dem som inte har några egna förpackningar med, men de flytande varorna förutsätter att man som kund tar med något eget.

– Folk kommer hit med kärl av olika slag, säger August Nilsson.

Har varningsskylt för allergiker

Att sälja förpackningsfritt i så hög grad som möjligt ingår i kooperativets grundtanke. En nackdel är att miljön blir osäkrare för allergiker.

– Vi har löst det genom att ha en varningsskylt på dörren. Vi kan inte garantera att varor inte har kommit i kontakt med varandra och det kan också bli till problem att vi maler i butiken, säger August Nilsson.

Att sälja förpackningsfria matvaror ställer höga krav på hygienen. En viss risk för skadedjur finns också.

– Om man säljer mjöl och gryner i lösvikt så står man inför samma problem som bagerier, vilket butiksägarna måste ha koll på, säger Martina Deriu.

Både delägarna i Ekolivs och Mohamad Kafafi undviker att ha mycket varor i lager.

– Vi handlar inte hem varor i så stora förpackningar, så inget blir stående länge. Men det gäller att vara uppmärksam, säger August Nilsson.