Nyheter.

2016-10-21 06:00
  • För Ekolivs, där August Nilsson är engagerad, handlar förpackningsfritt om ett medvetet och hållbart val. En bonuseffekt är att kunderna gillar det.
    För Ekolivs, där August Nilsson är engagerad, handlar förpackningsfritt om ett medvetet och hållbart val. En bonuseffekt är att kunderna gillar det.
  • ”Kunderna ser vad de handlar och kan handla efter eget behov”, säger Mohamad Kafafi, som säljer förpackningsfria matvaror på Rosengård.
    ”Kunderna ser vad de handlar och kan handla efter eget behov”, säger Mohamad Kafafi, som säljer förpackningsfria matvaror på Rosengård.
  • Rowan Drury, ägare till kommande förpackningsfria butiken Gram Malmö.
    Rowan Drury, ägare till kommande förpackningsfria butiken Gram Malmö.

Förpackningsfritt – bra för miljön, sämre för allergiker

En helt förpackningsfri matbutik öppnar inom kort i Malmö, men butiken är varken först eller störst i staden med att sälja varor i lösvikt. Förpackningsfritt minskar mängden engångsmaterial, men innebär också ökade risker för smittspridning och problem för allergiker.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den förpackningsfria butiken Gram Malmö slår upp dörrarna den 11 november, samtidigt med Malmös nya saluhall där den ingår. För ägaren Rowan Drury är butiken en slutlig länk i en tankeprocess som har pågått en tid.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag reagerade över de stora mängder förpackningar som jag drog hem, och började experimentera med nya sätt att handla för att komma ifrån problemet, säger hon.

Hon läste på och upptäckte de förpackningsfria butiker som hade startat i städer som Köpenhamn och Berlin. Att något sådant borde finnas också i Sverige såg hon som en självklarhet.

– I Sverige är vi väldigt bra pååtervinning. Men vad vi gör då är att vi inriktar oss på att bota symptomet, och inte orsaken till problemet, säger hon.

Men den som väljer att sälja förpackningsfria matvaror ställs inför speciella utmaningar.

– En viktig sak är varuskyddet, att varorna förvaras så att kunder inte kan stå och hosta ner i dem. Det är också viktigt att varorna är ordentligt märkta och att det ska gå att ta reda på var varorna kommer ifrån, säger Martina Deriu, livsmedelsinspektör i Malmö stad.

Det kommer att finnas omkring 180 varor i Gram Malmö. Kunder kan ta med något att förvara varorna i, men kan annars köpa med sig kärl som sedan diskas och återanvänds.

Läs vidare på nästa sida: Smidigt för kunderna