Nyheter.

2017-02-17 05:44
En indikation på att id-kontrollerna har fått fler att ta bilen är att Skånetrafiken har haft en markant minskning av antalet tågresenärer över bron.  Bild: Johan Nilsson/TT
En indikation på att id-kontrollerna har fått fler att ta bilen är att Skånetrafiken har haft en markant minskning av antalet tågresenärer över bron.

Fler tar bilen för att slippa id-kontroll

Trots att antalet resor med kollektivtrafik ökade i fjol, så tappade man marknadsandelar till bilens förmån. En orsak till den ökade biltrafiken tros ligga i de förseningar som uppstår i samband med id-kontroller ombord på Öresundstågen.

– Vi är inte helt klara med analysen av siffrorna än, men en trolig orsak till att biltrafiken har ökat, är att många tåresenärer har ledsnat och tagit bilen i stället när de ska över bron, säger Joakim Agartson, chef för affär och marknad i Skånetrafiken.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Enligt de preliminära siffrorna för 2016 gjordes nästan 164 miljoner resor med Skånetrafiken. Det är en treprocentig ökning gentemot året innan, och innebär att kollektivresandet har ökat 18 år i följd. 

Markant minskning av resenärer

Att bilresandet har ökat samtidigt som kollektivresorna ökar beror delvis på att skåningar blir fler och dessutom är ute och rör på sig mer än tidigare. Men en indikation på att id-kontrollerna har fått fler att ta bilen är att Skånetrafiken har haft en markant minskning av antalet tågresenärer som ska resa över bron.

– Antalet tågresor över bron minskade förra året med 17 procent, samtidigt som bilresorna på samma sträcka ökade med 5 procent, säger Joakim Agartson.

För tågresenärer innebär id-kontrollen både besvär och förseningar, då de får kliva ur på Kastrup för att passera en kontroll och genomgå en andra kontroll ombord av svenska passpoliser.