Reportage.

2017-05-31 07:00
”Vi vill göra det möjligt för människor från olika delar av samhället att mötas och prata med varandra”, säger Tereza Franzén, senior projektledare för den ideella föreningen Stpln. Festivalen Håll –  Sustainability by design startar den 1 juni. Bild: Jenny Wickberg
”Vi vill göra det möjligt för människor från olika delar av samhället att mötas och prata med varandra”, säger Tereza Franzén, senior projektledare för den ideella föreningen Stpln. Festivalen Håll – Sustainability by design startar den 1 juni.

Festivalen som vill få tankar att födas

Med gör-det-själv-falafel och möten över gränser vill föreningen Stpln gjuta nytt liv i begreppet hållbarhet. En sju dagar lång festival drar snart igång, där syftet är att skapa samtal och låta nya idéer spridas.

Festivalen Håll – Sustainability by design startar den 1 juni och involverar hela det hus som Stpln huserar i, samt den park som finns på taket.
– Vi vill göra det möjligt för människor från olika delar av samhället att mötas och prata med varandra, säger Tereza Franzén, senior projektledare för den ideella föreningen Stpln.

”Möjlighet att presentera sina idéer”

Startskottet för festivalen kom från Linnéuniversitetet, där studenterna på utbildningen Sustainable design hörde av sig till Stpln.
– Studenterna på masterkursen ville ställa ut sina examensjobb hos oss, berättar Tereza Franzén.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Förslaget mottogs väl och utvecklades dessutom.
– Vi ville ge dem möjlighet att presentera sina idéer, men i en delvis annorlunda kontext, där vi samtidigt såg till så att universitetsvärlden fick möta människor från andra typer av världar, säger Tereza Franzén.

Gratis lunch

Festivalen startar den 1 juni med barbecue och ett föredrag om
skateboard i samhället och hur det påverkar stadsplaneringen. De följande dagarna presenteras bland annat de arbeten som studenterna på Linnéuniversitet har gjort.

För de morgonpigga finns det möjlighet att äta en frukost medan man lyssnar på ett föredrag. En återkommande programpunkt är också luncherna, där alla som vill är välkomna att gratis ta del av maten, där man får göra sin egen falafel. Alla lunchätare kommer sedan att involveras i runda bords-samtal kring olika ämnen. I samtalen kommer föredragshållare och andra aktörer att vara med på samma villkor som andra deltagare.
– Det är en programpunkt jag ser mycket fram emot, säger Tereza Franzén.

Tror på lagar och regler

Bland festivalbesökarna kommer det att  finnas akademiker, aktivister, konstnärer, debattörer och andra med intresse för hållbarhet. Den bakomliggande tanken med programmet är att öppna nya vägar till tankar och idéer om vilka vägar samhällsutvecklingen bör gå, genom att initiera till samtal mellan människor som kommer från olika läger.

– För egen del tror jag mycket på lagar och regleringar kopplat till hållbarhet. För att rädda världen räcker det inte med folkligt engagemang. Det måste också finnas en större och bredare plan. Men den bredare planen kan inte komma någonstans om det inte också finns ett folkligt engagemang kring den, säger Tereza Franzén.

Festivalen är öppen för alla som är intresserade, och den enda utgiften är att deltagare i en del workshopar får stå för sin egen materialkostnad. Alla som deltar gör det utan ersättning och enda budgeten utgörs av ett bidrag från Skåne innovation week.

Den ideella föreningen Stpln finansieras i övrigt av verksamhetsbidrag från Malmö stad.