Årskrönika.

2017-12-29 12:00

Det var en gång en tidning... Lång historia går mot sitt slut

”Vi jobbade dag och natt. Samtidigt som vi skulle få igång bevakningen av hela Skåne så fick vi ordna med sådant som möbler till redaktionen.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Från stora framgångar till varsel av 190 anställda – på bara ett halvår. Det var situationen på Alfa Laval i Lund i början av 2009. Om det kunde man läsa i den då helt nystartade skånska nyhetstidningen Efter Arbetet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Efter Arbetet, som kom till som en uppföljare till den nedlagda tidningen Arbetet, bytte med tiden namn till ETC Malmö. I det första numret av tidningen var de många företagsvarslen huvudnyhet. LO befarade att de nästa två tusen drabbade i januari bara var toppen av ett isberg, då allt inte syntes i statistiken. Andra ämnen som lyftes på nyhets- och debattsidor var barnfattigdomen och invandrarbarn som trakasserades av polisen.

Tidningen hade startats i samarbete mellan ETC Förlag och tidningsföreningen Efter Arbetet. För produktionen ansvarade journalisterna Linnea Nilsson och Johanna Forsberg samt Petter Larsson som hade hand om för ledarsidorna.

– Vi fick en flygande start där vi intervjuades av tv och radio. Prenumeranterna rasslade in så vi nådde snabbt upp till de 2 000 som behövdes, berättar Linnea Nilsson.

För den lilla redaktionen var det en snärjig tid.

– Vi jobbade dag och natt. Samtidigt som vi skulle få igång bevakningen av hela Skåne så fick vi ordna med sådant som möbler till redaktionen, berättar Linnea Nilsson.

Matpatrullen har funnits med i tidningen sedan starten. Vilka de är har alltid hållits hemligt, men nu kan avslöjas att en har varit med hela tiden, medan övriga har bytts ut.

– I början brukade vi ta med anteckningsblock, men det väckte snabbt misstankar bland restaurangpersonalen. Stor kamera likaså. Det har blivit lättare att spana anonymt nu när telefonerna innehåller riktigt bra kameror och det, märkligt nog, betraktas som helt naturligt att fibbla med mobilen samtidigt som man äter, berättar patrullens urmedlem.

De har blivit ungefär femton spaningar per år, vilket inte har varit svårt.

– Malmö har varit en underbar stad att spana i. Man kan äta riktigt bra mat alla dagar i månaden om man skulle vilja. Matpatrullen har bara skickat tillbaka maten till köket en enda gång. Det gällde en köttbit som mest bestod av brosk och senor. Olyckligt nog var det ett ställe där patrullen gärna tar ett glas helt privat och vi möttes av sura miner lång tid efteråt. I dag tycks det lyckligtvis vara glömt. 

En PO-anmälan, det vill säga anmälan till pressombudsmannen, har det också blivit. Anmälan gjordes en restaurangägare som inte uppskattade den kritik hans ställe hade fått. Men PO lade ner ärendet, eftersom opinionsjournalistik inte granskas.

När Efter Arbetet uppstod så fanns också krönikören Röde Orm med, som en direkt koppling till tidningen Arbetet där vikingen med ordet som vapen hade varit med ombord.

Röde Orm inleder sin första krönika i Efter Arbetet med att berätta om Arbetets grundare Axel Danielsson, som i juli 1887 kom vattenvägen till Malmö, för att starta en tidning. ”Där fanns redan sju tidningar. Alla borgerliga, “skriver Röde Orm.

Arbetet lades ner den 30 september år 2000, efter 113 års verksamhet. ”Efter Arbetet är inte Arbetet och kan inte bli det. Man kan som redan den gamle greken Herakleitos inte stiga ner i samma flod två gånger, “skriver Röde Orm.

Nu gör ETC Malmö sin sista färd. Vi avslutar med ytterligare några axplock ur de första numren av Efter Arbetet:

Vellingepolitikern Lars-Ingvar Ljungman (M) var med en lön på 104 000 kronor i månaden landets bäst betalda kommunalråd. Han motiverade sin inkomst, som var nästan lika hög som statsministerns, med att ”lönen ska visa vem som styr.” Samt att ”politiker i Sverige har förhållandevis låga löner.”

Ungdomarnas festande i Helsingborg hade gått helt över styr. Det lokala Brottsförebyggande rådet slog larm om att drickandet var unikt för Sverige. Två tonåringar vittnade om hur lätt det är att få tag på alkohol.

Davis cup-matchen i Malmö mellan Sverige och Israel möttes av våldsamma protester. Arrangörerna hade velat göra motstånd med en fredlig folkfest och tog avstånd till dem som förvandlade det till upplopp. ”De är ligister och inte demonstranter”, förkunnade arrangörerna.

Carl Philip har flyttat till Lomma för att studera på lantbruksuniversitetet i Alnarp. Enligt hovet skulle han kallas ”Prinsen” på skolan. För övrigt skulle han behandlas som vilken elev som helst.

Som en vanlig elev utan namn då?

Relaterade artiklar