Nyheter.

2016-09-16 06:01
Dålig arbetsmiljö har fått många erfarna utredare att lämna sitt arbete hos Familjerättsbyrån.  Bild: Pontus Lundahl/TT
Dålig arbetsmiljö har fått många erfarna utredare att lämna sitt arbete hos Familjerättsbyrån.

Dålig ledning bakom personalflykt

Erfaren personal som flyr, effektiviseringar som får motsatt effekt och nya metoder som inte är anpassade för familjerätt. Både anställda och tidigare anställda på Familjerättsbyrån i Malmö är skarpt kritiska till hur verksamheten leds. Förlorarna är de barn som väntar på utredning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

ETC Malmös artikel om den växande kön på Familjerättsbyrån har fått ett stort antal anställda och tidigare anställda att höra av sig, för att dementera ledningens påståenden.

– Jag lämnade jobbet för att jag inte stod ut med hur det har blivit, säger Jacqueline Bratt, familjerättssekreterare som valde att gå i pension i förtid.

En av de saker som många anställda och tidigare anställda har reagerat över är att enhetschefen Ulrica Bengtsdotter förklarar den höga personalomsättningen med ett generationsskifte, där de har fått in många 80- och 90-talister som inte stannar så länge på en arbetsplats. Inom det spann som har valt att sluta finns alla åldrar representerade.

– Många av dem som har slutat är födda på 50- och 60-talet. Det är välutbildade och kompetenta familjerättssekreterare som verkligen har brunnit för sina jobb, säger en av dem som har hört av sig men som väljer att vara anonym.

Det är inom vårdnadsutredningar, som Familjerättsbyrån får i uppdrag att göra av tingsrätten, som kötiden har vuxit. Utredningar handlar om att lösa frågor kring boende och umgängesrätt för barn i familjer där föräldrarna vid en skilsmässa inte alls kan komma överens. Det är nu 150 barn som står i kö för utredning, och väntetiderna har gått upp mot ett halvår.

Långvarigt problem

Problemet med köer har funnits i flera år. Samtliga som ETC Malmö har talat med är kritiska till att enheten under Ulrica Bengtsdotters ledning har infört nya arbetsmetoder som inte har varit anpassade för verksamheten.

– Det är metoder som kommer från psykiatrin och barnavården, men som inte passar för den verksamhet som vi bedriver, säger en.

Bland de blanketter som nu används finns ett formulär med 74 frågor som skickas ut till förskolor vid alla vårdnadsutredningar.

– Där finns frågor som om barnet rör mycket vid sina könsorgan eller om det petar sig mycket i näsan eller på något annat sälle på kroppen. Det är frågor som kan vara relevanta att ställa vid enstaka fall, vilket en erfaren socialarbetare kan avgöra. Nu ställs de frågorna om alla barn. Det är kränkande och man kan undra hur rättssäkert det egentligen är, säger Jacqueline Bratt.

Läs vidare på nästa sida: Slöseri med skattepengar