Nyheter.

2016-09-23 06:01
  • "Föräldrar behöver en särskild sorts hjälp vid vårdnadstvister, vilket skiljer sig en hel del från det övriga arbetet inom socialtjänsten", säger Catarina Danso.  Bild: Pontus Lundahl/TT
    "Föräldrar behöver en särskild sorts hjälp vid vårdnadstvister, vilket skiljer sig en hel del från det övriga arbetet inom socialtjänsten", säger Catarina Danso.
  • Bild: Johan Nilsson/TT

Bristen på erfarenhet kan förvärra konflikter

Att oerfarna familjerättssekreterare får ta hand om vårdnadsutredningar ökar risken för att misstag begås. Följden kan bli att konflikterna mellan de föräldrar som ligger i vårdnadstvist med varandra fördjupas.

"Det är alltid barnet som blir lidande", säger Catarina Danso, generalsekreterare för Makalösa föräldrar, som får in många rapporter från föräldrar som känner att de har blivit illa behandlade i samband med vårdnadsutredningar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Familjerättsbyrån i Malmö Lex Sarah-anmälde sig själv för växande väntetider för vårdnadsutredningar. De drabbade är familjer där konflikten mellan föräldrarna vid en skilsmässa är så svår att deras ärende har tagits upp i tingsrätten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Att barnen i de fallen får vänta i fem månader på att utredningen om hur deras boende och umgänge med föräldrarna ska lösas, är enligt Catarina Danso något som riskerar att påverka barnens hela tillvaro.

– Risken är att konflikten mellan föräldrarna hinner fördjupas, vilket påverkar barnen negativt. Att barnen får vänta på besked om hur de ska bo påverkar både deras skolgång och umgänget med vänner. Det är också något som kan slå mot familjernas ekonomi, säger hon.

Mindre erfaren personal

Hög arbetsbörda och missnöje med arbetssituationen har lett till personalflykt på familjerättsbyrån. Sedan arbetet organiserades om för ett par år sedan så att alla vårdnadsutredningar lades på en grupp familjerättssekreterare, så har alla som ingick i ursprungsgruppen på cirka tio personer valt att söka sig därifrån. Arbetet har i stället tagits över av mindre erfaren personal.

Problemet med oerfarna familjerättssekreterare är något som finns på flera ställen i landet.

– Problem med socialsekreterare som inte har tillräckligt med kunskap och erfarenhet av vårdnadstvister är något vi hör talas om hela tiden, säger Catarina Danso.

De klagomål som framförs handlar om hur föräldrarna känner att ena parten blir favoriserad. Synpunkter kommer också på att barnen blir involverade på fel sätt genom att antingen bli för mycket eller för lite lyssnade till, och att de blir påverkade av den andre föräldern på något sätt.

– Problemet är ofta att de som handlägger ärendena inte har tillräcklig utbildning i konflikthantering. Risken är då att de blåser upp motsättningarna i stället för att bidra till en lösning av dem, säger Catarina Danso.

Kan vara positivt

Att man som i Malmö låter en grupp specialisera sig på denna typ av ärenden ser hon däremot som något som kan vara positivt.

– Föräldrar behöver en särskild sorts hjälp vid vårdnadstvister, vilket skiljer sig en hel del från det övriga arbetet inom socialtjänsten. Det hade därför varit bra om det sköttes av en särskild enhet med personal som har rätt kompetens, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Rekord i antal bilbränder