Nyheter.

2017-02-17 05:40
  • Eva Lastman behöver som pensionär inte åka så ofta, och när det sker är det enkelt. "Jag bor vid sjukhuset i Lund och har därför nära till både bussar och tåg", säger hon. Bild: Jenny Wickberg
    Eva Lastman behöver som pensionär inte åka så ofta, och när det sker är det enkelt. "Jag bor vid sjukhuset i Lund och har därför nära till både bussar och tåg", säger hon.
  • Gabriella Maltos är en av kollektivtrafikens dagliga resenärer, med lång och komplicerad väg till jobbet.  Bild: Jenny Wickberg
    Gabriella Maltos är en av kollektivtrafikens dagliga resenärer, med lång och komplicerad väg till jobbet. 

Brist på information stör resenärer i Skånetrafiken

De reser ofta och ibland med många byten, men är oftast nöjda. Men när det strular till sig så kan ilskan rinna till. ETC Malmö mötte några av Skånetrafikens många resenärer.

Anna, som inte vill publicera sitt efternamn, bor i Malmö och har ingen bil. När hon, sambon och barnen ska någonstans så sker det därför till fots, med cykel – eller med kollektivtrafiken. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– För det mest fungerar det bra, även om det ibland är strul med bussar som inte kommer, säger hon.

Men vid ett tillfälle var hon en av de resenärer som hörde av sig till Skånetrafiken med klagomål. Hon pendlade då till Kristianstad och skulle ha cykeln med på tåget. Men något gjorde att de fick göra en del av resan med buss, för att sedan byta tillbaka till nytt tåg i Hässleholm. Anna fick ha med sig cykeln på bussen, men i Hässleholm var det ett pågatåg de fick byta med, och där fick cykeln inte komma ombord.

– Då blev jag verkligen jättearg. Jag fick lämna cykeln i Hässleholm och komma tillbaka dagen därpå för att hämta den, säger Anna, som efter sitt klagomål fick en gratisbiljett som plåster på såren.

Brister i informationen

Gabriella Maltos bor på en liten ort mellan Skurup och Veberöd, och jobbar i Malmö. Hennes dagliga resor börjar med att hon tar bilen till Skurup, för att där byta till tåg. Även hon tycker att resorna ofta går bra. Men när det blir trassel är det brister i informationen som hon stör sig mest på. En dag med tågstrul fick hon rådet av kundtjänst att bege sig från Triangeln till Hyllie, för att ta tåget där. Ett råd som hon lyckligtvis inte lydde.

– Jag tyckte att det kändes säkrare att ta tåget från Centralen. Och det var tur det för tåget jag kom på stannade inte i Hyllie. Hade jag väntat där, så hade jag inte kommit med alls, säger hon.

50 minuter över bron

Erik från Stockholm tyckte att det var en god idé att bo på hotell i Köpenhamn de dagar han skulle jobba både där och i Malmö, eftersom de skulle vara lätt att åka mellan städerna. Men efter sin första tur över Öresund börjar han ångra sitt val av boende. 

– Först fick vi ju byta tåg i Kastrup, vilket tog 20 minuter. Sedan blev tåget stående i Hyllie, för att de skulle hinna göra en ny kontrollrunda. Totalt tog resan 50 minuter, vilket känns jobbigt, säger han.