Nyheter.

2017-05-19 05:26

Brist – men inte för alla

Det byggs nu fler nya bostäder än det har gjorts på flera årtionden. Och byggandet lär fortgå under lång tid framöver. Bostadsbristen i Skåne är så stor att det krävs fortsatt hög byggtakt under många år för att komma i kapp.

– Bostadsbristen är den stora utmaning vi står inför. För att klara den så måste vi hålla en hög byggtakt i 10 till 15 år till, säger Björn Abelson (S), ordförande för byggnadsnämnden i Lund, när han deltog i en debatt i samband med att Hyresgästföreningens rapport släpptes i förra veckan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bostadsbristen är hög, men gäller inte för alla. Samtidigt som det blir allt svårare för vissa grupper att ta sig in och trångboddheten ökar, så finns det samtidigt områden där boendeytan per person växer. 

– Medan boytan per person krymper i vissa områden så har boytan exploderat i andra delar av staden, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad i Malmö.

8 000 nya bostäder på gång

Att lösa bostadsproblemet är en komplicerad ekvation, där hänsyn också måste tas till priset. Märta Stenevi (MP) konstaterar att bostadssubventioner och andra åtgärder som görs för att hålla byggpriserna nere kan leda till felaktiga beslut inför framtiden.

– Risken är man börjar skarva på sådant som rör kvalitet, miljömässig hållbarhet och estetisk utformning. Det är inte bra beslut om man tänker att husen sedan ska stå i 100 år. Att satsa på subventioner som följer den boende snarare än bostaden är då en bättre lösning, säger hon.

I Lund är 8 000 nya bostäder på gång. Men den rådande bostadsbristen har skapat nya tillfällen för dem som vill sko sig på andras behov.

– Det har börjat bli allt vanligare att personer köper villor för att sedan hyra ut dem som hyresbostäder. Detta görs ofta med gråa eller svarta avtal, eftersom det annars inte är möjligt att tjäna bra med pengar på dem, säger Björn Abelson (S).