Nyheter.

2017-04-28 05:56
 • Torsten Brauer, Ann-Sofie Lindström och Jeanette Zaar är tre av dem som bor i huset som byggts      samman med köpcentret Entré. Just nu byggs det bland annat på loftgången utanför deras lägenheter. Bild: Jenny Wickberg
  Torsten Brauer, Ann-Sofie Lindström och Jeanette Zaar är tre av dem som bor i huset som byggts samman med köpcentret Entré. Just nu byggs det bland annat på loftgången utanför deras lägenheter.
 • Bild: Privat
 • ”Vi är många som ibland har varit nära att träffas av betongbitar och små stenar som faller”, säger Jeanette Zaar. Bild: Privat
  ”Vi är många som ibland har varit nära att träffas av betongbitar och små stenar som faller”, säger Jeanette Zaar.
 • Bygget började egentligen redan 2006, när köpcentret Entré började byggas på tomten intill boningshuset. Bild: Jenny Wickberg
  Bygget började egentligen redan 2006, när köpcentret Entré började byggas på tomten intill boningshuset.

Boende har levt med byggkaos i fyra år

För många Malmöbor är Entré synonymt med köpcentret som aldrig tycks bli klart. Men i huset finns det också hyresgäster som har levt omgärdade av byggställningar och med buller och andra störningar i fyra år.

”Vi har haft byggarbetare som jobbat inne på gården och som tittar upp och får syn på någon av oss, och säger 'va, bor det folk här'”, säger Jeanette Zaar, som har bott i huset sedan 2007.

För dem som bor i huset startade byggstöket egentligen redan 2006, när köpcentret Entré började byggas på tomten intill boningshuset. I samband med det kopplas de två byggnaderna samman, så att butikerna i bottenvåningen på det så kallade Torghuset länkades ihop med köpcentret. Entré visade sig sedan snabbt vara en förlustaffär för ägarna, och redan efter ett par år började den ombyggnad som fortfarande pågår.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det finns ett 30-tal lägenheter i husen. I någon bor det småbarn. Flera hyresgäster är äldre och tar sig fram med rullator. Någon är rullstolsburen.

– Hissen har ibland varit ur bruk i upp till två veckor i sträck. Det är inte lätt för en sådan som mig, som bor på sjätte våningen och har tvättstugan i källaren, säger Torsten Brauer, som har bott i huset sedan 1984.

Men hissen är bara ett av många problem som har drabbat de boende.

– Det går inte en dag som jag kan gå ut ur huset utan att bli arg över något, säger en hyresgäst som vill vara anonym.

Nära att träffas av betongbitar

Bullret är ett stort problem. Det vi talar om då är ofta ljudet av borrar som tar sig genom betong, i timme efter timme. Med byggställningar och byggjobbare som arbetar runt i huset vet de boende inte alltid hur de ska ta sig till och från utrymmen som cykelförråd och soprum. Planeringen kring bygget har enligt hyresgästerna varit bristfällig, vilket innebär att de med kort varsel har fått rädda växter och utemöbler. Till det kommer faran av att leva på en byggarbetsplats.

– Vi är många som ibland har varit nära att träffas av betongbitar och små stenar som faller, säger Jeanette Zaar.

För Ann-Sofie Lindström kunde det ha gått riktigt illa när hon på väg ut genom porten en lördagsmorgon träffades av bitar från en fallande glasruta.

– Jag fick fullt med splitter på mig, berättar hon.

Få fall där hyresgäster får kompensation

Miljöförvaltningen gjorde en inspektion i somras sedan en hyresgäst hade klagat på att det kom in byggdamm i bostaden. Den inspektionen resulterade i ett krav på att det skulle sättas in tilluftsventiler i ett sovrum. En ny utredning pågår nu och rör denna gång bullret. Men enligt miljöinspektör Erica Krook är det inte mycket de som myndighet kan göra i fråga om boendemiljön.

– När det gäller olägenheter i samband med byggande är det en balansgång, eftersom man måste kunna utföra arbetet, säger hon.

I det här fallet så har olägenheterna pågått i fyra år. Finns det ingen gräns för hur länge hyresgäster ska behöva stå ut?

– Det är lång tid. Men det ska mycket till innan vi kan ingripa med hjälp av miljöbalken. Det händer i princip aldrig att vi begär att boende ska få evakueringslägenheter medan ett byggarbete pågår.

Även Hyresgästföreningen har ett pågående ärende som rör fastigheten. Det de kan hjälpa till med att är att begära en hyresnedsättning som kompensation. Men även där är det svårt för de boende att vinna gehör.

– Praxis är att det är mycket få fall där hyresgäster kan få kompensation för buller och störningar i samband med byggande. Domstolens inställning är att man som boende i tättbebyggt område får tåla sådant under någon period, säger Nan Kinnander, chef för juridiska enheten hos Hyresgästföreningen södra.

Det är först när en ombyggnad är klar som frågan om eventuell hyresnedsättning brukar avgöras. I sällsynta fall, när störningen har pågått under mycket lång tid, kan frågan väckas i ett tidigare skede.

– Vi analyserar om detta kan vara ett sådant fall, säger Nan Kinnander.

Fotnot: ETC Malmö har kontaktat företaget som förvaltar byggnaden men hade vid denna tidnings pressläggning inte fått svar på våra frågor ännu. Vi planerar därför att återkomma med dem i nästa veckas tidning.