Nyheter.

2017-01-20 05:41
  • ”Det verkar handla om ungdomar som har kommit på kant med samhället. De visar upp en respektlöshet som vi inte tidigare har sett.”, säger Johan Rasmusson, enhetschef för kultur och bibliotek i Staffanstorp.  Bild: Rickard Malmberg/TT
    ”Det verkar handla om ungdomar som har kommit på kant med samhället. De visar upp en respektlöshet som vi inte tidigare har sett.”, säger Johan Rasmusson, enhetschef för kultur och bibliotek i Staffanstorp.
  • Bild: Rickard Malmberg/TT

Bibliotek skyddas av vakter: "Det känns mycket sorgligt"

Under vintern har Stadsbiblioteken i Staffanstorp och Ängelholm har haft stora grupper ungdomar som har stört och i en del fall förstört inne på biblioteken. Båda biblioteken har satt in vakter, för att komma till rätta med problemen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det verkar handla om ungdomar som har kommit på kant med samhället. De visar upp en respektlöshet som vi inte tidigare har sett. Det hela känns mycket sorgligt, säger Johan Rasmusson, enhetschef för kultur och bibliotek i Staffanstorp.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Problemet med stök på bibliotek och bibliotekarier som känner sig otrygga på jobbet är något det har rapporterats om på flera orter i landet, och som också visade sig i en enkät bland bibliotekarier. I Skåne är det Staffanstorp och Ängelholm som just nu har mest bekymmer.

– Stökiga ungdomar är inget specifikt biblioteksproblem, utan ett problem i själva Staffanstorp, säger Johan Rasmusson.

Oroligheter kring ungdomar i centrala Staffanstorp började förra året och kulminerade under hösten och vintern. De har bland annat kommit in på biblioteket, där de har stört, saboterat böcker och uppträtt hotfullt.

– Vetskapen om att de har gjort sig skyldiga till hot och våld på andra ställen, gör att man som personal känt sig väldigt otrygg, säger Johan Rasmusson.

Ökad bemanning

De åtgärder som har vidtagits är ökad bemanning kvällstid och att biblioteket nu också skyddas av vakter.

I Ängelholm är situationen likartad.

– För vår del har det handlat mycket om att det har kommit in ungdomar i stora grupper. Det har varit 40, 50 som har kommit in samtidigt. De har inte förstört men har varit högljudda och uppfattats som ett störningsmoment, säger Jonas Bolding, bibliotekschef i Ängelholm, som under en period fick dra ner på öppethållandet.

Kring nyår eskalerade problemen på torget utanför Ängelholms bibliotek, med många ungdomar som var ute och kastade smällare. Sedan en smällare hade kastats in i bibliotekets entré togs beslutet om att anlita vakter och att tillfälligt dra ner på öppettiderna.

Öka vuxennärvaron

På båda de utsatta orterna arbetar man nu med att öka vuxennärvaron på de platser där mycket ungdomar är ute och rör sig.

– Vi samverkar med bland annat nattvandrarna, säger Jonas Bolding.

Situationen har varit bekymmersam, men han är samtidigt mån om att inte blåsa upp det som har hänt.

– Vi har också många ungdomar som sköter sig. Ungdomar uppfattas också väldigt olika när de ensamma mot när man möter de i stora grupper. Det är viktigt att inte förstärka några myter om dem som potentiellt farliga, säger Jonas Bolding.