Reportage.

2017-10-25 06:00
  • Henrik Johansson sitter i soffan när han läser korrektur eller andra böcker. När han ägnar sig åt skrivandet sitter han i det trånga utrymmet bakom kassan. Bild: Jenny Wickberg
    Henrik Johansson sitter i soffan när han läser korrektur eller andra böcker. När han ägnar sig åt skrivandet sitter han i det trånga utrymmet bakom kassan.
  • Trots de dåliga försäljningssiffrorna så är den fysiska butiken något som många uppskattar.
    Trots de dåliga försäljningssiffrorna så är den fysiska butiken något som många uppskattar.
  • Jacob Andersson behövde ett kontor för sitt dåvarande arbete och gjorde då samtidigt detta till ett antikvariat.
    Jacob Andersson behövde ett kontor för sitt dåvarande arbete och gjorde då samtidigt detta till ett antikvariat.

Annorlunda antikvariat söker sig nya vägar

Antikvariatet Antikvanti i Malmö är en plats för bokförsäljning. Men det är samtidigt ett kontor och en plats för olika evenemang. Nästa år, lagom till tioårsjubileet, ska antivariatet läggas ner i sin nuvarande form. Vad det blir i framtiden ska avgöras genom ett pågående projekt i Kickstarter.

För Jacob Andersson föddes antikvariatet ur hans intresse för kultur, politik och samhällsfrågor.

– Jag hade mycket böcker om samhällsfrågor och mår bra av att sortera saker, berättar han.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Jacob Andersson behövde ett kontor för sitt dåvarande arbete och gjorde då samtidigt detta till ett antikvariat. Han började med att hålla öppet på vanliga butikstider, men de pengar som kom in täckte trots detta aldrig kostnaden för hyran. Jacob Andersson har haft kvar antikvariatet som en sidoverksamhet, samtidigt som han har utbildat sig till bibliotekarie och börjat arbeta som det.

Att antikvariatet har kunnat ha öppet dagtid igen bygger på att Henrik Johansson, som befann sig i början på en karriär som författare och kulturskribent, behövde någonstans där han kunde sitta och arbeta i fred. Han och Jacob kom överens om att Henrik fick använda butikslokalen som sitt kontor, mot att han samtidigt hade öppet för kunder.

Antikvanti, som har ett bra läge alldeles intill Sankt Knuts torg i Malmö, är mycket litet till ytan. Men trots detta har det anordnats både författaraftnar och musikframträdanden där.

– De livspelningar vi har haft har varit instrumentalister med en liten och smal publik, förklarar Jacob Andersson.

Liv Strömqvist har lockat flest

Med en publik på 10, 15 personer är lokalen fullsatt. Publikrekordet i butiken innehas av Liv Strömqvist som vid ett tillfälle hade omkring 30 åhörare.

– Hennes publik var inte så rädd för kroppskontakt, så de satt i knät på varandra, berättar Jacob ­Andersson.

När Henrik Johansson sitter och jobbar i butiken kommer ibland kunder in och det händer också att han säljer böcker.

– När man söker efter en specifik bok så går ju de flesta ut på nätet i dag. På ett antikvariat söker man i stället efter det oväntade, det man inte visste att man ville ha, säger han.

Den som handlar mest är enligt Henrik Johansson antagligen han själv. För Jacob Andersson kommer den största försäljningen via nätet.

Kombinationen av jobb och småbarn gör att Jacob Andersson inte vill driva antikvariatet vidare i egen regi. Att han genom Kickstarter hoppas kunna få det att fortleva i annan form, bygger på att trots de dåliga försäljningssiffrorna är den fysiska butiken något som många uppskattar. Uppskattningen märks genom de strökunder som tittar in och charmas av den minimala lokalen med välfyllda bokhyllor. Till de mer udda besöken hör ett par som förlade sin första dejt dit.

– De satt i soffan och pratade om vilka böcker de gillade, medan jag satt på min plats bakom kassan, säger Jacob Andersson.

Kan köpa in sig på ett hyllplan

Efter en månad har 16 000 kronor kommit in via Kickstarter. De som vill stötta verksamheten kan göra det på olika sätt.

– De som vill kan köpa in sig på en hylla eller ett hyllplan. Andra kan göra som Henrik, som betalar för att ha tillgång till nyckeln så att han kan utnyttja lokalen, säger Jacob Andersson.

Henrik Johansson brukar vara i butiken två till tre gånger i veckan. Under de år han har varit där så har han, vid sidan av studier, gett ut två böcker. Romanen ”Av kött och blod”, som beskrivs som en blandning av arbetarroman och deckare, utspelar sig i den restaurangmiljö där han tidigare jobbade. Han har dessutom gett ut novell- och essäsamlingen ”Johanssons Liv, arbetsglädje och återuppståndelse”. Texterna i boken var tänkta för tidskrifter och antologier. Men under en period hade även en förläggare butiken som sin arbetsplats.

– Han läste mina texter och såg potentialen i dem, så utan Antikvanti hade den boken inte kommit till, säger Henrik Johansson, som nu arbetar på sin andra roman.

Kontorsytan i butiken är snålt tilltagen. Henrik Johansson sitter i soffan när han läser korrektur eller andra böcker. När han ägnar sig åt skrivandet så sitter han i det trånga utrymmet bakom kassan.

– Där sitter du som i en grotta. Men för mig fungerar detta bra. Här har jag ingen wi-fi utöver den jag har på mobilen, och kan fokusera på det jag gör, säger han.

Trots de små ytorna är han öppen för fler kontorskollegor.

– Jag är inte här på heltid och är man två samtidigt på plats så kan alltid en sitta i soffan, säger han.

Fakta

Kickstarter är en crowdfundingsajt, där entreprenörer kan samla in pengar till olika projekt.