Debatt. .

2017-10-26 10:00
”Vi vill inte se tjugo års Öresundsintegration och över femtio år av nordisk passfrihet, avfärdas så lättvindigt”, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT
”Vi vill inte se tjugo års Öresundsintegration och över femtio år av nordisk passfrihet, avfärdas så lättvindigt”, skriver debattörerna.

Vi vill ha tillbaka vår passfrihet

Den svenska rödgröna regeringen har förlängt de temporära gränskontrollerna i södra Sverige med ytterligare sex månader. Sverige och Danmark införde reglerna under flyktingkrisen hösten 2015. De så kallade inre gränskontroller skulle gälla under två år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Fastställda och gällande regler är annars att gränserna inom Schengenområdet, som både Sverige och Danmark tillhör, ska vara öppna. Endast i undantagsfall får ett land frångå denna regel.

Men nu har flyktingströmmen sinat och det nuvarande tillståndet skulle upphöra den 12 november. Så blev det inte. Danmark och Sveriges regeringar vill ha fortsatt utökat tillstånd för gränskontroll. Nu med nya argumentet – hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten (terroristhot).

Beslutet har underlättats genom att EU-kommissionen tog ett steg tillbaka. ”Alla medlemsstater har möjligheten att införa tillfälliga inre gränskontroller för andra hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten”, sa en hårt pressad EU-kommissionär.

Ingen har ännu ej nöjaktigt ens kunnat förklara varför de här gränskontrollerna är nödvändiga. Att ensidigt motivera eller skrämma med hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten (terroristhot) räcker enligt oss inte som skäl.

Vi är inte stolta över det svenska regeringsbeslutet och beklagar att våra socialdemokratiska företrädare intagit en sådan hållning.

Vi vill inte se tjugo års Öresundsintegration och över femtio år av nordisk passfrihet, avfärdas så lättvindigt. Vår inställning är att den passfrihet som sedan ett femtiotal år tillbaka ska gälla fortsättningsvis.

Vi uppmanar de svenska och danska regeringarna att avskaffa gränskontrollen mellan Danmark/Sverige, att man på europanivå verkar för att Schengenavtalet följes, att de båda regeringarna samtidigt verkar för att återinföra nordisk passfrihet.

 

Öresunds S-förening  
Öresunds socialdemokratiska förening genom Jan Svärd, Ordförande och Benny Haugshøj, Næstformand