Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Vi tjänar inte på EU

”Den ekonomiska krisen i Europa har förvärrats av det misslyckade Europrojektet och av den åtstramningspolitik som EU har tvingat på de hårdast drabbade krisländerna”, skriver debattörerna.
”Den ekonomiska krisen i Europa har förvärrats av det misslyckade Europrojektet och av den åtstramningspolitik som EU har tvingat på de hårdast drabbade krisländerna”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Kevin Van den Panhuyzen

ETC Malmö.

EU är en odemokratisk union som är skapad för att gynna överklassen och inte oss andra. Under de 20 år som vi har varit medlemmar har mer och mer makt flyttats från folkvalda i Sverige till institutioner i Bryssel, där vi inte har någon insyn och där möjligheten att påverka besluten är minimal.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

EU är en odemokratisk union som är skapad för att gynna överklassen och inte oss andra. Under de 20 år som vi har varit medlemmar har mer och mer makt flyttats från folkvalda i Sverige till institutioner i Bryssel, där vi inte har någon insyn och där möjligheten att påverka besluten är minimal.

EU är överstatligt vilket betyder att deras beslut står över våra demokratiska beslut. Vi tycker att det är självklart att politiska beslut ska bestämmas så nära oss som möjligt. Vi vill ta makten tillbaka från ett Bryssel som inte bryr sig om oss vanliga människor.

Ett exempel på när EU struntar i svensk lagstiftning är Laval-lagen. När fackförbund kämpar för bra lön och schyssta arbetsvillkor så blir de stämda av EU-domstolen. Facket tycker att kollektivavtalet skulle gälla för alla oavsett om man kommer från Lund eller Lettland, men det tycker inte EU. Vi vill stoppa EU:s rasistiska politik som ställer arbetare mot arbetare för att gynna storföretagen.

Politiker pratar ibland om att EU skapar ett öppnare Europa. Samtidigt finns det fortfarande inga lagliga vägar in i Europa för att söka asyl. EU:s gränspolis Frontex gör allt för att bygga Fort Europas murar högre. Omkring
25 000 människor på flykt har under de senaste 25 åren dött i Medelhavet. EU:s flyktingpolitik måste förändras i grunden. Ingen som är på flykt från förtryck och förföljelse ska tvingas riskera, eller till och med förlora livet, bara för att en  behöver en fristad.

Den ekonomiska krisen i Europa har förvärrats av det misslyckade Europrojektet och av den åtstramningspolitik som EU har tvingat på de hårdast drabbade krisländerna. EU:s krispolitik går ut på att privatisera, göra nedskärningar i välfärden och sänka löner. Samtidigt som krispolitiken har skapat en social katastrof har den gynnat bankerna. Banker som har gjort enorma vinster på att vräka ut billiga lån under högkonjunkturen, slipper ta ansvar för detta när ekonomin krisar och bankerna får räddningspaket av EU.

I EU är det banker som räddas och folket som får betala för krisen, här är vinster alltid privata medan förluster alltid får bäras av arbetarklassen. 

Vi kräver:

• Nej till överstatlighet. Gränsöverskridande problem ska lösas genom samarbeten mellan länder.

• Ett stopp för åtstramningspolitiken. Krisen i Europa kan bara lösas genom en ekonomisk politik som skapar fler jobb och genom skuldavskrivning för de länder som har drabbats hårdast.

• Att medlemsländer ges möjlighet att lämna EMU. Valutaunionen har förvärrat den ekonomiska krisen.

• Låt bankerna och inte folken betala för krisen. Solidaritet med de drabbade folken istället för räddningspaket åt storbanker.

• En folkomröstning om svenskt medlemskap i EU.

Ylva Aspelin
Peter Hang
Ung Vänster Lund

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00