Debatt. .

2017-05-25 07:00
”Vår utrikesminister får dock ta mycket stryk för att Sverige tillkännager sin egen vilja i utrikespolitiska frågor”, skriver debattören.  Bild: Pontus Lundahl/TT
”Vår utrikesminister får dock ta mycket stryk för att Sverige tillkännager sin egen vilja i utrikespolitiska frågor”, skriver debattören.

Sverige, Israel och Palestina

Israel protesterar över Sveriges ställningstagande i en Unesco-resolution om Palestina. Resolutionen, som bland annat underkänner Israels anspråk på suveränitet över hela Jerusalem, vill skydda världsarvet i Jerusalem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Sverige ger resolutionen sitt stöd till skillnad mot de övriga EU–-staterna. Det gläder mig, att Sverige visar på en egen väg i kontroversiella utrikespolitiska frågor och inte enbart går i EU:s ledband. Vår utrikesminister får dock ta mycket stryk för att Sverige tillkännager sin egen vilja i utrikespolitiska frågor.

Palestinaaraberna är ju de stora förlorarna i kampen om Palestina. När FN:s generalförsamling antog den historiska resolution 181 om delning av Palestina i en arabisk och en judisk stat, så var 94 procent av marken och 80 procent av den odlingsbara jorden i arabisk ägo, enligt vad Ingemar Karlsson säger i sin bok ”Roten till det onda  – uppdelningen av Mellanöstern 1916–2016”.

Enligt FN:s delningsplan 1948 skulle 48 procent av det historiska- Palestina tillfalla Palestina-araberna.- Området kring Jerusalem skulle utgöra internationellt område. Ett halvt sekel senare, efter muren 2008, kontrollerar Palestinaaraberna 14 procent av det historiska Palestina och något internationellt territorium- kring Jerusalem existerar inte.

FN:s medlare i Palestina, Folke- Bernadotte, föreslog 1948 lite smärre- förändringar i delningsplanen till förmån för araberna. Jerusalem skulle fortfarande vara internationellt kontrollerat. Strax efter rapportens publicering, avrättades Bernadotte och hans adjutant i ett terrordåd. Den israeliska Sternligan låg bakom attentatet och mannen som höll i kulsprutepistolen kom senare att betraktas som folkhjälte i Israel. Ingen har emellertid blivit anklagad och ingen har blivit dömd för mordet.

Två av Sternligans ledande figurer, Ben–Gurion och Yitzhak Shamir, blev med tiden presidenter i Israel. Enligt mitt förmenande, så finns det sålunda betydligt viktigare händelser att utreda i förhållandet mellan Sverige och Israel, än en omröstning i FN om Unesco–strategier kring dagens Jerusalem.

 

Åke Lindroth 
Farhult